Home 9 Oplossingen 9 20% energie besparen in de bestaande installatie

20% energie besparen in de bestaande installatie

Het belang van gezonde en zuinige gebouwen kan moeilijk overschat worden. Toch werken veel mensen onder omstandigheden die niet alleen de productiviteit, maar ook de gezondheid negatief beïnvloeden. Vervuilde lucht leidt tot 12.000 voortijdige sterfgevallen per jaar (alleen al in Nederland!). Gebouwen zijn ook nog eens goed voor 40% van de totale wereldwijde energieconsumptie. Er is nog een wereld te winnen op het gebied van energiebesparing en gezondheid. 

Verduurzaming wordt geassocieerd met dure en grote investeringen. ACS bewijst het tegendeel, met alleen een investering in een -add on- oplossing. Een investering in de aansturing van een gebouw is wel vier keer zo rendabel als het plaatsen van zonnepanelen. ICT is dé sleutel naar betere, moderne gebouwen. ACS combineert het verzamelen van data over een gebouw met slimme software: Climatics. Van de weersverwachting, de bezetting binnen tot de instellingen van de CV-ketel of warmtepomp. Met deze data kunnen slimme sturingen worden ingezet om flink op energie te besparen. Zonder in te leveren op comfort en met voordelen voor de luchtkwaliteit. 

Nog altijd gaat de helft van het energieverbruik van het gebouw verloren, bijvoorbeeld doordat installaties draaien met ouderwetse regelingen of doordat ze niet efficiënt gebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld tegelijk, of de verwarming draait terwijl er helemaal niemand aanwezig is. In de meeste gebouwen in Nederland is dit eigenlijk nog altijd aan de orde van de dag. Zelfs nieuw opgeleverde gebouwen worden vaak niet meer gemonitord op efficiëntie van de installatie, terwijl die bij oplevering voor het laatste werd ingesteld. Dat betekent in veel gevallen dat de temperatuur van de ketel veel lager kan staan en kleppen beter aangestuurd kunnen worden. Dit bespaart in gebouwen al gauw zo’n 20% op de energierekening. Ook (en soms juist) in oudere installaties en oudere gebouwen. U hoeft niets te vervangen, u voegt gewoon intelligentie toe.

Onze krachtige add-on box, de “Smartbase”, plaatsen we in de regelkast, naast uw bestaande techniek. We hoeven niet te vervangen, maar sluiten de al aanwezige componenten aan op ons platform, Climatics. In Climatics maken we overzichtelijk welke installaties er aanwezig zijn, hoe zij functioneren en koppelen we ze aan elkaar en aan de beschikbare sensoren. Elk gebouw is anders. Climatics leert een gebouw tot in de haarvaten kennen en met AI kan de sturing continu bijleren en inspelen op alle omstandigheden in en om het gebouw.

Door de optimale aansturing van de installatie bespaart men enorm op het energieverbruik, maar minstens zo belangrijk is de gezondheid in een gebouw. ACS combineert live data uit eigen meetstations, meetstations van het KNMI en satellietdata over luchtkwaliteit van ESA met regelingen van ventilatie in Climatics. Op deze manier kunnen ruimtes in gebouwen proactief beschermd worden tegen hoge concentraties luchtvervuiling. Hiermee heeft ACS de wereldwijde primeur. 

Met Climatics van ACS haalt u alles in huis om uw gebouw energiezuinig, comfortabel en gezond te maken.

Meer informatie