Agenda

Hybride werken en ergonomie

Nu we inmiddels veel thuiswerken en bedrijven hun organisatie (gaan) inrichten op hybride werken, moet het thema ‘Ergonomie’ een aandachtspunt zijn. Want thuiswerken is een blijvertje. 

In het kader van de ARBOwet moet de werkgever zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt niet alleen voor op kantoor, maar zeker ook voor de thuiswerkplek. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd. Mits goed gefaciliteerd, heeft thuiswerken positieve effecten. 

Gezien deze verantwoordelijkheid die werkgevers dragen voor hun medewerkers moet dus ook thuis de werkplek ergonomisch verantwoord zijn. Thuiswerken mag niet gaan leiden tot een hoger ziekteverzuim en de medewerkerstevredenheid dient thuis ook op niveau te blijven. Op kantoor zijn de zaken vaak beter geregeld dan thuis, omdat de werkgever grip heeft op zijn kantoor en de inrichting. Thuis heeft men te maken met andere omstandigheden: is er een aparte ruimte om te werken of werkt men aan de keukentafel, kan men zich voldoende focussen, is de IT geschikt,  hoe hou je binding met je medewerkers enz. Werken aan de keuken tafel kan, maar is vaak niet optimaal. Hoe zorg je met beperkte middelen toch voor een ergonomisch ingerichte werkplek? Denk aan een goede, ergonomische bureaustoel, voldoende licht, laptopstandaard, monitorarm of los toetsenbord. De lamp boven de eettafel is veelal niet geschikt, de houten stoel zorgt voor rugproblemen en werken op de laptop heeft zijn grenzen. 

Graag gaan wij met u als eindbeslisser of beïnvloeder in gesprek, aangaande deze ontwikkelingen, om te kijken waar u momenteel tegenaan loopt nu men ook thuis een gezonde en werkbare situatie wenst en hoe ziet u de nieuwe situatie op kantoor tegemoet wanneer men wel naar de zaak komt? Wat is de landelijke trend en waar kunnen wij elkaar helpen?

Gastheer

Ronald Bartels

De Vos Ergonomics

Deze kennistafel vindt plaats op 14 oktober 2021 • 10:30 uur

Wilt u zich inschrijven klik dan hieronder op meer informatie

Meer informatie