Nieuws deelnemers

Het circulaire ontmoetingskantoor

Het kantoor is niet langer alleen de plek waar je bent om te werken. Dat heeft de afgelopen periode ons wel geleerd. Wat betekent dit concreet voor de huisvestingsstrategie? Welke rol heeft het kantoor in de toekomst?

Werken kan overal. Helemaal nieuw is dit inzicht niet. Het Kantoor van de Toekomst aan de A2 bij Rosmalen, een project van onder anderen Chriet Titulaer, werd al in 1995 gerealiseerd. Het liet toen al zien dat medewerkers plaatsonafhankelijk kunnen werken. Als medewerker heb je tegenwoordig geen vaste werkplek nodig en werk je waar je wilt.

Circulair werken en ontmoeten in de toekomst

Het traditionele concept van de werkplekkenfabriek verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Zowel aan de functie van het kantoor als aan de herkomst stellen we andere eisen. Wat doen we met ons kantoor nu en na de coronacrisis? En hoe past de thuiswerkplek daar in? Kantoren veranderen steeds meer naar ontmoetingskantoren. Dat is anders dan we tot nu toe gewend waren.

Vier modules die centraal zullen staan zijn:

 1. Sociaal
  Elkaar ontmoeten, samenwerken en tijd met elkaar doorbrengen worden extra belangrijk. Het is de nieuwe kantooromgeving die werkgroepen, overleggen, brainstormsessies en flexwerken mogelijk maakt.
 2. Beweging
  Het kantoor van de toekomst brengt mensen in beweging! Vitaliteit van je medewerkers is belangrijk. Naast de introductie van dynamische werkplekken en fitnessruimtes, bevat het ook software om gedrag te monitoren en die gebruikers uitdaagt om meer te bewegen.
 3. Circulair
  Binnen nu en twintig jaar zal het lineaire product denken plaatsmaken voor gesloten ketens. Daarin produceren fabrikanten minder en assembleren ze meer. Omdat kantoorinrichting voor veel organisaties geen onderdeel is van het primair proces, is het een goed startpunt voor de introductie van circulariteit in de organisatie.
 4. Hygiëne
  Gezondheid is niet vanzelfsprekend, dat heeft het coronavirus ons wel geleerd. Aan gebouwen en inventaris worden nieuwe eisen gesteld op het gebied van hygiëne, ventilatie en werkplekgebruik.
Circulaire check

Verwacht jij in de toekomst minder kantoorruimte te gebruiken? Misschien heb je goud in handen.  Op basis van de Circulaire Check krijg je de circulaire voordelen in kaart met betrekking tot:

 • Economisch voordeel
 • CO2 reductie
 • Grondstofreductie
 • Energiereductie
 • Social Return On Investment
Meer informatie
Banner nieuwsbank