Kennisbijdragen

Statiegeld op petflesjes moet afval verminderen

Vanaf juli 2021 is het statiegeldsysteem uitgebreid en wordt er ook statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en waters ingevoerd. Producenten zijn verplicht € 0,15 statiegeld te heffen op kleine plastic flessen. Op grote flessen blijft het statiegeld € 0,25. De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast; er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet in het systeem.

Grote impact

Boven op de 600 miljoen grote statiegeldflessen per jaar komen er zo’n 900 miljoen kleine statiegeldflessen bij. Het totaal aantal flessen met statiegeld wordt dus meer dan verdubbeld. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks belanden zo’n 100 miljoen plastic flesjes in het milieu, deze zijn vrijwel onafbreekbaar. Diverse campagnes gaan de consument informeren over de veranderingen in het statiegeldsysteem en het inzamelen van flesjes stimuleren.

Inzamelen & inleveren

Om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken statiegeldflessen in te leveren en zwerfafval tegen te gaan, komen er steeds meer punten waar de flesjes ingeleverd kunnen worden. Naast de inleverpunten in supermarkten en bij tankstations kunnen andere verkopers van flesjes frisdrank en water ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen, zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven. Zo kan een sportclub bijvoorbeeld het inzamelen van kleine petflesjes aanmoedigen en het statiegeld doneren aan een goed doel of investeren in de vereniging. Goed voor het milieu en de club!

Veelzijdige oplossingen

Voor het efficiënt en effectief inzamelen van plastic flesjes heeft Vepa Bins vele oplossingen. Van een opvallende verschijning zoals de PETman tot afvalbak met open top. Veelal te personaliseren met een sticker of wrap om het inleveren van de statiegeld flesjes te stimuleren. Ontdek de mogelijkheden en kies de ideale oplossing voor uw locatie.

Op scholen, de sportvereniging of in zwembaden is een makkelijk schoon te houden afvalbak van kunststof bijvoorbeeld ideaal. De robuuste Slim Jim Containers en Slim Jim Recyclingstation van Rubbermaid zijn duurzaam en flexibel. Door de gepatenteerde luchtsleuven is minder trekkracht nodig om volle vuilniszakken uit de bak te trekken. De Maxi Envirobin van hoogwaardige kwaliteit vervaardigd uit rotatiegegoten kunststof biedt een grote capaciteit en is door de deur aan de voorzijde bovendien makkelijk toegankelijk voor het vervangen van de afvalzak. De BrickBin en BonTon zijn solide en bovendien 100% circulaire inzamelmodules, terwijl door de vorm en kleur niemand om de PETman heen kan en daardoor het inzamelen en scheiden van plastic flesjes extra aanmoedigt.

Een mini-container is op iedere locatie een herkenbare bak om afval in te werpen. De rozet in het deksel maakt het inwerpen van flessen extra eenvoudig. Voor bedrijven en magazijnen zijn de Groot volume en Zelfklemmende zakhouders zeer geschikte oplossingen, terwijl The BinBin door zijn stoere uitstraling en mogelijkheid van een gepersonaliseerde wrap een in het oog springende afvalscheidingsoplossing voor het inzamelen van plastic flesjes is.

Wilt u ook plastic statiegeld flesjes gaan scheiden? Vepa Bins helpt u graag op weg bij het invoeren van een recyclingprogramma op maat.

Meer informatie
Banner nieuwsbank