Gebouwbeheer voor een optimale werkomgeving
Goed gebouwbeheer is van essentieel belang. Ongeacht waar het gebouw voor wordt gebruikt. Bij bedrijfs- en schoolgebouwen is goed gebouwbeheer evenzeer van belang als voor zorg- overheids- of culturele gebouwen. Al verschikt het gebouwbeheer uiteraard wel van sector tot sector. Gebouwbeheer kent daarom de nodige invalshoeken.
In het gebouwbeheer spelen tal van aspecten een rol, die op de beursvloer ruimschoots zijn vertegenwoordigd, zoals bereikbaar, veilig, beveiligd, toegankelijk, gezond, etc. Daarnaast moeten zij ook voldoen aan de eisen van de gebruikers, waarin beleving en design ook een rol spelen. Als utiliteitsgebouwen niet volgens de juiste wijze worden beheerd, de systemen niet op elkaar zijn afgestemd of bepaalde systemen ontoereikend zijn, kan dat het gebruik behoorlijk in de weg zitten.
Omdat in het gebouwbeheer het weten ook een kwestie van meten is, begint het met inspectie, controle op de werking van bepaalde onderdelen en conditiemeting. Op basis van de verkregen informatie kan een onderhoudsplan vastgesteld worden, waarmee de reeks van onderdelen van het bedrijfsgebouw regelmatig gemonitord en bijgesteld kunnen worden. Liefst voor meerdere jaren.
De verschillende onderdelen van het gebouwbeheer lopen voor een deel parallel met verschillende andere beursthema’s, zoals veilige en beveiligde werkplek, bedrijfsterrein of akoestiek. Daarnaast kent het gebouwbeheer onderdelen, die niet in een bepaald beursthema in te passen zijn, zoals liften, grootkeukens, toiletinrichtingen of afscheidingswanden. En tenslotte strekt het gebouwbeheer zich uit over een deel van een beursthema, zoals binnenklimaat of CO-2-meting.
Voor gebouwbeheerders, die de beursvloer bezoeken, valt daarom veel informatie en kennis op te doen bij een groot uiteenlopend aantal deelnemers.
Gebouwbeheer verschilt van sector tot sector, al hebben zij wel veel gemeen, zoals blijkt op de beursvloer. (Foto Shutterstock)