Duurzaam kun je ook eten of drinken

Er is zoveel wat cateraars kunnen betekenen op het gebied van duurzaam eten en drinken. Dat begint bij de bewustwording, de eerste stap naar duurzaam eten en drinken. Deze kan bereikt worden door acties, speciale nadruk op bepaalde voeding en door facilitair verantwoordelijken daarover te informeren.

Duurzaam eten kent verschillende aspecten. Op de eerste plaats is er de voeding, die plantaardig, seizoensgebonden en uit de eigen regio afkomstig is. Daarnaast moet er zo weinig mogelijk afval zijn. En wat er ontstaat, dient bij voorkeur snel afbreekbaar, herbruikbaar en gescheiden inzamelbaar te zijn. Tenslotte is er de eerlijke omgang met alle werkenden in alle stadia van het proces van duurzame catering; van productie tot en met bediening..

Er zijn tal van manieren om het concept van duurzame catering in te vullen: het gebruik van duurzame disposables, de inzet van medewerkers met een arbeidsbeperking, het gebruik van streekproducten, het inzetten van ‘eerlijke’ producten, het eten van diervriendelijke gekweekt vlees of milieuvriendelijke verbouwde producten, etc. Zo kan duurzame catering helemaal afgestemd worden op de aard van de organisatie, de nagestreefde beleving of de te bereiken doelstellingen.

Natuurlijk behoeft niet iedere organisatie meteen aan alle vormen van duurzame catering mee te doen. Eens moet de eerste stap gezet worden. Bijvoorbeeld door een bezoek aan de beursvloer, waar beslist een geschikte aanbieder van duurzame catering te vinden is.