Met achtergrond meer waardering voor koffie

Het komt regelmatig voor, dat organisaties bij de overheid, in het bedrijfsleven de zorg of het onderwijs ‘verkiezingen’ houden voor de keuze van koffie. Met goede moed gaan de facilitair verantwoordelijken dan aan de gang om door middel van een enquete of stemming de juiste koffiekeuze te bepalen. Jammer dat zij hiermee de plank zo misslaan.

De beste keuze voor koffie begint met kennis. Zoals de beste wijn in een restaurant niet wordt bepaald aan de hand van de voorkeur van de klant, zo valt de juiste koffiekeuze ook niet te bepalen aan de hand van de meeste stemmen.

In plaats van te beginnen met het bepalen van de keuze zou het veel beter zijn te beginnen met het vergaren van kennis over koffie. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de mogelijkheden van kennisverrijking van de koffieleveranciers. Niet het gemiddelde adviespraatje, maar een deugdelijke inkijk in de wereld van de koffie.

Deze kennisverrijking begint met de gebieden waar de koffie vandaan komt. Klimaat is een belangrijke factor. Om verder te gaan met de soorten koffieplanten, het verwerkingsproces, zoals de brandingen, en verschillende melanges. Wie deze stappen heeft doorlopen, zal niet alleen ervaren, dat koffie niet zo maar koffie is, maar ook dat de keuze voor de juiste koffie niet alleen een kwestie is van smaak, maar ook van kennis.

Spreek daarom op de beursvloer gerust een koffie-aanbieder aan op de mogelijkheden van kennisverrijking.