De verschillende vormen van voedselveiligheid

Bedrijven die voedingsmiddelen maken, moeten zorgen dat deze veilig zijn. Consumenten mogen er niet ziek van worden.

De Rijksoverheid controleert dat bedrijven een voedsel-veiligheidsplan opstellen en de regels voor voedselbereiding naleven. Bedrijven die voedingsmiddelen maken, maar ook bedrijven die met voedsel omgaan, moeten dat op een veilige en hygiënische manier doen. We onderscheiden vier vormen van voedselveiligheid. Daarvan zijn er drie ‘klassiek’ te noemen (Micro)-biologische, chemische en fysische voedselveiligheid. De vierde is biotechnologische voedselveiligheid. Op het gebied van wetgeving zijn er in Nederland een drietal wetten die iets over de voedselveiligheid zeggen, te weten de Warenwet, de Warenwetregeling Hygiëne van levensmiddelen en de Warenwetregeling Bereiding en behandeling van levensmiddelen. Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) is een systematiek voor het opstellen van zo’n plan.

A2 Networks

AJ Producten

Bespaarmetled

BOVI salespromotion

Brunata WMS

EURO-MOUSSE

Feniks Group

FindWhere

Firecom

Florisgifts

FootFellas

FRISTADS

GripFactory

HelderheidOverWater

Herock Workwear

Holland Water

Nauta Connect

Nonhebel

NU-Swift Brandbeveiliging

Ruitenheer

Schulten Opleidingen

Socotec

Texet Benelux

Veiligheidscentrum Oosterhout

Vepagifts/ Vepabedrijfskleding

Wepa Professional