Deskundigheden

Human Centric Lighting: focus op de mens in verlichting  

Goed licht biedt veel meer dan alleen de visuele functie die het heeft. Het kan de cognitieve prestaties verbeteren, de concentratie en aandacht verhogen en helpt mensen te ontspannen. Deze niet-visuele effecten worden beïnvloed door veranderingen in de intensiteit en kleurtemperatuur van het licht. Tegenwoordig brengen mensen echter meer dan 90% van de dag binnen door in plaats van buiten in de natuurlijke lichtomstandigheden waarvoor ons biologische systeem is ‘geprogrammeerd’ en gesynchroniseerd. Kunstlicht kan inmiddels de zon nabootsen en natuurlijk licht benaderen, en zo het welzijn van mensen verbeteren. Dat is het principe van Human Centric Lighting: verlichting die is gericht op wat de mens nodig heeft.

Moderne leefomstandigheden – slechte lichtkwaliteit
Kantoren met weinig daglicht, donkere vergaderruimten en kunstlicht tot ’s avonds laat – in onze moderne maatschappij raken wij steeds verder verwijderd van onze natuurlijke omgeving. Daglicht is een van de belangrijkste bronnen van energie voor ons bioritme. Een gebrek aan daglicht kan een ernstige verstoring van ons dag-nachtritme (onze “biologische klok”) en een enorme achteruitgang in ons functioneren en algehele welzijn veroorzaken.

Human Centric Lighting (HCL) richt zich op de mens en zijn behoefte aan natuurlijk licht. Flexibel, stimulerend en effectief. Het creëert een werkomgeving die de veranderingen in het natuurlijke daglicht met zijn visuele, biologische en emotionele effecten simuleert. Door de variabele kleurtemperaturen en verlichtingssterktes biedt HCL een positieve ondersteuning voor het menselijk circadiaans ritme.

Met het Biolux systeem biedt LEDVANCE compleet nieuwe kansen voor bedrijven en hun medewerkers. Dankzij een intelligent algoritme waarop patent is aangevraagd, past het Biolux HCL systeem van LEDVANCE kunstlicht automatisch zo aan veranderingen in daglicht aan, dat het gebruikers op elk moment van de dag de juiste dynamiek biedt.

De  oplossing: Het Biolux HCL systeem van LEDVANCE
Het Biolux systeem bestaat uit de Biolux control unit, de Biolux armaturen Panel 600 en Downlight en de Biolux led Strip Kit. De intelligente Biolux  Control Unit stelt gebruikers in staat om het licht aan te passen aan verschillende werkomstandigheden. De vijf modi Relax, Create, Natural, Focus en Boost kunnen worden geselecteerd, bijvoorbeeld het natuurlijke verloop van het daglicht voor het werken aan reguliere taken (Natural), het genereren van speciaal licht om de concentratie en prestaties te verbeteren (Boost), het promoten van creativiteit in brainstormsessies (Create) of zorgen voor ontspannend licht tijdens pauzes (Relax). De Ledvance Biolux control unit maakt indruk met zijn eenvoudige en intuïtieve instelling en bediening en is genomineerd voor de German Design Award 2020. Biolux is geschikt voor vergaderzalen, kantoren, klaslokalen en vooral in ruimtes waar weinig of geen daglicht aanwezig is.

Waarom u kiest voor LEDVANCE Biolux :

1. Eenvoudige installatie
– ZigBee 3.0 communicatie tussen controller en armaturen: geen extra bedrading nodig
– Klaar voor aansluiting op de voeding, configuratie via de speciale app
– Op het Biolux® systeem kunnen tot 20 Biolux® armaturen (Panel, Downlight) worden aangesloten op 1 controller

2. Eenvoudige werking
– Voorgeprogrammeerde dynamische verlichtingsscenario’s die rekening houden met de biologische ritmes van de gebruiker (Relax, Create, Natural, Focus en Boost)
– Automatische en nauwkeurige instelling: variatie van kleurtemperatuur en lichtintensiteit afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen
– Intuïtieve bediening, gebruiker kan niets verkeerd doen waardoor iets gebeurt wat niet de bedoeling is

3. Dynamische verlichting
Variaties in kleurtemperatuur en lichtintensiteit kunnen:
– Het bioritme van de mens stimuleren
– Prestaties en concentratie ondersteunen
– Creativiteit en dynamiek stimuleren

Wij geven u graag persoonlijk advies.
Wilt u meer weten over onze HCL oplossing? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij LEDVANCE Benelux via telefoon of mail.

Meer informatie
Banner nieuwsbank