Het begint met een goed hygiëneplan

Een gezonde werkplek voorkomt onnodig ziekteverzuim. In een schone en hygiënische omgeving voelen medewerkers zich prettiger, wat bijdraagt aan een hogere productiviteit.

Het gaat niet alleen over de sanitaire ruimtes, maar ook over persoonlijke hygiëne, voedselveiligheid en gedragscodes op de werkplek. Primair staat goede schoonmaak en het gebruik van de juiste ontsmettings- en schoonmaakartikelen. Niet alleen de vloeren schoonmaken, maar de gehele inrichting. Ook de deurklinken moeten worden behandeld. Hoe controleer ik nu of de bacteriën ook weg zijn? Wat houdt een hygiëneplan in? Hoe attendeer ik mijn medewerkers op minder goede persoonlijke hygiëne? Hoe kunnen medewerkers zelf bijdragen aan een preventief hygiënebeleid? Welke wetten en regels zijn er voor hygiëne per branche? Welke ontsmettings-schoonmaakmiddelen zijn veilig te gebruiken? Hoe voorkom ik kruisbesmetting? In heel veel gevallen zal het menselijk handelen bepalen of er sprake is van wel of niet goede hygiëne.

Na de corona zijn medewerkers zich meer bewust van hygiëne op de werkvloer.