Kennisbijdragen

Bespaar 2500 euro per werknemer aan ziektekosten

Uit onderzoek blijkt dat meer beweging tijdens de werkdag (bijvoorbeeld door staand te werken) wonderen doet voor de gezondheid, het welzijn, de productiviteit en tevredenheid van de werknemer. Dat is van positieve invloed op je bedrijfscultuur en zorgkosten. Breng een nieuwe kijk op het stimuleren van beweging. Of het nu gaat om staand vergaderen, wandelend vergaderen of werkplekken die het mogelijk te maken om te wisselen tussen staan en zitten, werknemers kunnen beweging omarmen ter bevordering van hun gezondheid en productiviteit.

Geef de productiviteit een boost
Verbeterde productiviteit van het personeel levert een win-winsituatie op. Het vermogen van werknemers om de hele werkdag productief bezig te zijn is een cruciale factor voor een optimale balans tussen werk en privé. En omgekeerd vormt de efficiëntie van werknemers de levensader van elke organisatie. Een werkplek die beweging stimuleert kan een belangrijk verschil maken. Er zijn slechts 10 minuten beweging nodig om de mentale focus te verscherpen.

Verbeter de gemoedstoestand en tevredenheid van werknemers
Tevreden werknemers dragen bij aan een positieve werksfeer en bedrijfscultuur. Dit is tegenwoordig van cruciaal belang voor het aantrekken en behouden van talent. 57 procent van alle werkzoekenden zegt dat goede secundaire voorwaarden een belangrijke overweging vormen bij het kiezen van een nieuwe werkgever.

Minimaliseer pijn en ongemak
Werkplekken die beweging stimuleren, zoals zit-sta bureaus, ergonomische hulpmiddelen of activiteiten die staand vergaderen bevorderen kunnen mensen met pijn helpen met het verlichten of zelfs verhelpen van hun problemen, en medewerkers die gezond zijn helpen om dat te blijven. Een bijkomend voordeel van actieve en gezonde medewerkers is dat je als werkgever minder geld kwijt bent aan zorgkosten. En let op:  Ziekteverzuim kostte het Nederlandse bedrijfsleven rond 3,1 miljard euro in 2018. Als werknemers een actievere levensstijl hanteren kan dat een positieve invloed hebben op het verzuim en de zorgkosten: ziekteverzuim kost werknemers rond 3,1 miljard euro per jaar. Verminderde werkprestaties leveren een jaarlijkse kostenpost op van zo’n 1.500 miljard dollar.

Bespaar ruim 2.500 euro per jaar
Medewerkers die tijdens hun werkdag simpele bewegingsoefeningen uitvoeren kunnen hun werkgever jaarlijks 2.500 euro aan zorgkosten besparen door een reductie van hart- en vaatziekten.

Verbeterde samenwerking
Een kantooromgeving die beweging stimuleert bevordert ook de samenwerking: Gebruikers van zit-sta werkplekken (in het bijzonder werknemers tussen de 20 en 30 jaar oud) zijn sneller geneigd om een praatje te maken met collega’s dan werknemers die de hele dag zittend achter hun bureau doorbrengen.

Meer informatie
Banner nieuwsbank