Kennisbijdragen

Dynamisch werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Dynamisch werken is het afwisselen van houding tijdens je werk. Iedere vorm van beweging tijdens je werkdag levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Wat houdt een dynamische werkplek in? Lees het hieronder.

Waarom een dynamische werkplek?

Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 9 uur per dag zitten? Dat we kampioen zitten zijn komt dan ook niet als een verrassing. Zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid, tijdens de werkdag is het belangrijk om in beweging te blijven. Een dynamische werkplek dringt ons zitgedrag terug. De beweegmomenten zorgen ervoor dat belangrijke lichaamsfuncties weer geactiveerd worden. Immers, tijdens het zitten op je stoel staan deze functies op een letterlijke pauze-stand.

Wat is een dynamische werkplek?

Een dynamische werkplek stimuleert beweging en daarmee de doorbloeding in je lichaam. Het uiteindelijke resultaat? Een productieve en creatieve werkdag, een gezonde levensstijl én je komt minder vermoeid thuis. Dynamische werkplekken zijn er in verschillende soorten, het belangrijkste voordeel is dat je in beweging komt op je werkplek!

Dynamisch zitten

Heb je een statische bureaustoel, dan kun je deze afwisselen met een dynamische stoel of kruk. Hiermee creëer je een actieve zithouding. Op een dynamische kruk, zoals de Swopper, ben je continue in alle richtingen in beweging. Je traint onbewust je rug- en buikspieren, waardoor je je bovenlichaam versterkt en onderrugklachten vermindert of voorkomt.

Zit-sta bureau

De naam zegt het al: aan een zit-sta bureau kun je zittend en staand werken afwisselen. Een perfecte combinatie die je een gevarieerde werkhouding biedt. Een zit-sta bureau zorgt voor minder klachten in

rug, nek en schouder. Het is belangrijk om te weten dat je niet een hele dag moet gaan staan of zitten. Een zit-sta bureau is vooral bedoelt om af te wisselen! Zet bijvoorbeeld timers op je telefoon zodat je gedurende de dag van houding wisselt.

Dynamisch staan

Langdurig staan kan als vermoeiend ervaren worden, daarom is het goed om dynamisch te gaan staan en regelmatig van houding te veranderen. Een voorbeeld van een dynamische zit-stahulpis het Steppie balansbord. Op het Steppie balansbord ben je constant in beweging, hierdoor creëer je een actieve houding. Je traint de romp en bevordert hiermee een natuurlijke houding. Met de Steppie voorkom je fysieke klachten en gebruik ervan is goed voor je gewrichten.

Fietsen op je werkplek

Om nog meer dynamiek in je werkplek te brengen kun je je werk al fietsend uitvoeren. We hebben hiervoor speciale bureaufietsen die je aan je zit-sta bureau kunt plaatsen. Een mooie combinatie waardoor je in beweging blijft!

De ErgoDesk Bike fiets stimuleert je doorbloeding, wat ervoor zorgt dat je productiever bent. Ook voorkomt een goede doorbloeding vermoeidheid. Wil je meer weten over bewegen op je werk? Bekijk dan onze pagina over dynamische werken.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over dynamisch werken?

Meer informatie
Banner nieuwsbank