Kennisbijdragen

Goed thuiswerken, zo doe je dat

Thuiswerken kan erg prettig zijn, maar is niet vanzelfsprekend een stap voorwaarts. Het vraagt de nodige flexibiliteit en aanpassingsvermogen. We hebben te maken met andere uitdagingen, zoals werken zonder de directe aanwezigheid van collega’s en in een ruimte die vaak niet alleen als kantoor gebruikt wordt.

Daarom is het belangrijk om een aantal regels met jezelf af te spreken om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Vijf tips:

  • Hou normale werktijden aan. Een vast ritme werkt voor veel mensen erg goed.
  • Maak goede werkafspraken met huisgenoten en collega’s.
  • Blijf contact houden met je collega’s. Zeker indien je langere tijd thuis blijft is het belangrijk dit ook in te plannen.
  • Zorg voor een mooie, maar ook ergonomisch verantwoorde werkplek.
  • Blijf bewegen!

Goed meubilair

Op kantoor zijn we inmiddels wel gewend om de werkplek helemaal af te stellen naar de gebruiker. Ook thuis is het natuurlijk van belang dat de werkplek goed passend is. Zorg daarom voor meubilair dat goed bij je werkhouding past. Zitten en staan afwisselen kan natuurlijk met een zit-sta bureau, maar er zijn ook andere opties.

Voorkom nekpijn

Een laptop op de keukentafel zorgt op de lange termijn bijna zeker voor lichamelijke klachten. Ons hoofd is namelijk erg zwaar en zal in dit geval voorover aan onze nek hangen. Zorg er voor dat het beeldscherm van de laptop, of andere monitor bijna op ooghoogte zit. Op deze manier wordt de nek minimaal belast. Sommige monitoren beschikken al over voldoende verstelmogelijkheden. Voor andere monitoren kun je een verhoger of een ruimtebesparende monitorarm kiezen.  Laptops kun je eenvoudig in een standaard plaatsen om het scherm op hoogte te krijgen. Samen met een draadloze toetsenbord en muis ben je dan al een eind op weg naar een goede werkhouding.

Goed zitten

Is aan de keukentafel werken slecht voor je? Nou, niet per definitie. Maar voor een goede werkhouding is het belangrijk om op een stoel te zitten die jouw lichaam goed ondersteunt en precies de juiste maatvoering

heeft. Net zoals een tafel die hier qua werkhoogte goed op aansluit. Het zou in theorie zo kunnen zijn dat jouw eettafelstoel en eettafel perfect passen voor jou. Maar die kans is erg klein. Natuurlijk kan je met een aantal hulpmiddelen het beste ervan maken, bijvoorbeeld een voetensteun en een kussentje, maar ideaal is dat zeker niet! Daarom adviseren wij om toch te kijken naar een goed instelbare stoel en bureau. Heb je niet veel ruimte thuis voor een volwaardig ergonomisch bureau? Dan heeft Markant met Hybrid Home de perfecte oplossing: Een compact cabinet, uit te klappen tot een volwaardige ergonomische werkplek. 

Afwisselen

Een goede stoel gecombineerd met een goede zithouding is een mooie start van een gezonde werkdag. Natuurlijk zijn naast goed zitten ook voldoende beweging en een gezond eetpatroon belangrijke elementen van een thuiswerkdag. Neem op tijd je pauzes en eet op regelmatige momenten. Maak dagelijks een wandeling. Zoek excuses om in beweging te komen. Loop naar de supermarkt of ga de hond uitlaten. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je langer geconcentreerd kan werken. Goed en regelmatig eten zorgt ervoor dat je langer energie hebt. Zo hou je het werk langer vol en sluit je de werkdag af met een beter gevoel.

Meer informatie
Banner nieuwsbank