Kennisbijdragen

Het pad naar fluorvrij blusschuim

In de komende jaren moet al het blusschuim PFAS- / fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt en Saval is er klaar voor. De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf. We helpen je bij het kiezen van het juiste moment.

Saval stopt met fluorhoudend schuim in brandblussers om je nu al voor te bereiden op deze onvermijdelijke overgang.

Binnen enkele jaren is PFAS in Europa verboden.
PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. In blusschuim ook, onder de naam ‘fluor’.

Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2028. Omdat we continu onze producten en diensten verduurzamen, omarmen wij deze logische stap naar een beter milieu. Wij kiezen er daarom voor te stoppen met de productie van fluorhoudende schuimblussers omdat fluor echt niet meer hoeft.

Er is een heel goed alternatief: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.

Onnodig onderhoud?
Fluor en geld: niet in het putje.
Een brandblusser vroegtijdig omruilen voor een nieuwe? Daar houden we niet van. Met het juiste onderhoud kan een brandblusser 20 jaar mee. Maar nog minder houden we ervan onze klanten onnodige uitgaven te laten doen. Uitgebreid onderhoud terwijl de fluorhoudende blusser binnen enkele jaren afgekeurd wordt? Dat kan, maar koop liever voor de komende 20 jaar een fluorvrij exemplaar.

Het moment is daar, je blusschuim moet veranderen.
Aan de hand van onderstaand pad helpen we je bij het maken van de juiste keuze. De tijd tot het verbod in gaat verdelen we in 4 fasen.

In fase 3 bepaal jij wanneer en hoe je de transitie naar fluorvrij maakt.

FASE 1 2021.
Voorstel voor Europees verbod ingediend.
Na het voorstel door 5 landen in juli 2021 aan Europees chemicaliën agentschap (ECHA), heeft ECHA in februari 2022 een pre-publicatie van het restrictievoorstel gedaan. Bekrachtiging wordt in 2023 verwacht.

FASE 2 nu.
Er komt binnen zes jaar een verbod.
Wij kiezen er voor niets anders meer aan te bieden dan schuimblussers zonder fluor. Wil je toch nog een fluorhoudende schuimblusser aanschaffen of laten onderhouden, dan is dat voor de korte termijn en je eigen keuze. Wij kiezen voor het milieu.

Ook het blussen van vetbranden en accubranden (Li-Ion) is fluorvrij mogelijk bij ons. Voor vorstgevoelige locaties zijn onze poederblussers een uitstekend alternatief.

FASE 3 Kies bewust.
Welk scenario is voor jou verstandig?
Jij bepaalt wanneer en hoe je de transitie naar fluorvrij maakt. Maak een weloverwogen keuze voor de komende 6 jaar. We geven je advies bij de te maken beslissing.

FASE 4 uiterlijk 2028.
Er is een Europees verbod op productie en bezit.
In 2028 moeten definitief alle fluorhoudende schuimblussers vervangen zijn door een fluorvrije variant.

Er worden in Europa géén fluorhoudende schuimblussers meer geproduceerd of verkocht.

Waarom een Europees PFAS verbod?
Bij productie in de fabrieken, bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS kan dit een risico vormen voor het milieu en voor onze gezondheid.

Meer informatie
Banner nieuwsbank