Kennisbijdragen

Licht op maat voor elke ruimte

We brengen tegenwoordig tijdens werktijden soms net zo veel tijd door op ons kantoor als thuis. Vaak is dit binnen en in elektrisch licht. Onderzoek heeft bewezen dat de juiste verlichting, en aanpassing ervan, bijdraagt aan het goed werk leveren en productief te zijn. Ook draagt de juiste verlichting bij aan goede arbeidsomstandigheden voor de individuele werknemer.

Hoewel de trend lange tijd richting kantoortuinen is gegaan, is er nog steeds behoefte aan kleinere individuele werkruimtes. Ongestoord kunnen werken of praten op de werkplek is nog steeds een belangrijke functie.

Individuele en afgelegen kantoorruimte
Deze is zeer geschikt voor een gesprek of om in alle rust geconcentreerd te kunnen werken. Het uiterlijk kan variëren, maar het belangrijkste is het comfort en de functie voor de werknemer. Een doordachte verlichtingsoplossing draagt veel bij aan het waargenomen welzijn en kan in sommige gevallen ook de productiviteit verhogen. Op de werkruimte moet volgens de norm minstens 500 lx aanwezig zijn. De verlichting van de directe omgeving en het perifere gebied moet worden gerelateerd aan het lichtniveau in de werkruimte en schept bovendien de voorwaarden voor een gebalanceerde luminantieverdeling in het normale gezichtsveld.

Het is echter een waarde die mogelijk moet worden aangepast aan de persoon die de kamer gebruikt. In de individuele kantoren staan meestal ook een of meer beeldschermen, wat belangrijk is om rekening mee te houden als het gaat om schittering en reflecties. Individuele werkplekken bieden een grotere mogelijkheid om de ruimte aan te passen aan degenen die er het meeste gebruik van maken. Verschillende mensen hebben verschillende behoeften, afhankelijk van hun leeftijd en het soort werk dat ze doen.

Conferentie – en vergaderruimtes
Ruimtes om in samen te werken. De vergaderruimte moet een inspirerende en creatieve plek kunnen zijn, waar verschillende momenten kunnen worden uitgevoerd, zoals presentaties, gesprekken of workshops. Een adaptieve verlichting maakt het voor medewerkers gemakkelijker om het meeste uit hun vergadering te halen.

De conferentieruimte is een plek waar mensen uit verschillende delen van de organisatie elkaar ontmoeten. Vaak wordt een presentatie getoond als uitgangspunt voor een vergadering of u neemt deel aan een groepsdiscussie of workshop. Vergaderingen en conferenties kunnen zeer creatieve en flexibele werkmomenten zijn. In die context is het dus belangrijk om de verlichting aan te kunnen passen aan de activiteit. Het dimmen en aanpassen van het lichtniveau is dan cruciaal, zodat iedereen het scherm kan zien tijdens de presentatie en elkaar vervolgens duidelijk kan zien in een groepsdiscussie.

Gangen en hallen
Zijn niet alleen verkeersruimtes, ze kunnen ook een karakteristieke route door het gebouw vormen. Een goede verkeersruimte is gericht op het faciliteren van bewegingen, de flow van mensen en het bieden van structuur in het gebouw. Hier kan verlichting een belangrijke rol spelen bij het verduidelijken van de verschillende functies van het bedrijf. Er zijn allerlei verschillende soorten gangen: open communicatiegebieden, verzamelplaatsen of meer traditionele gangen, wellicht voorzien van mededelingenborden of koffiemachines. Dus ook elke gang vraagt om een passende oplossing.

Meer informatie
Banner nieuwsbank