Bezoekers Exposanten

Voorlopig lezingenprogramma


10:30 - 10:50  | Zaal 1
Gebouwbeheer

Hoe kunnen de inzet van sensoren, drones & kunstmatige intelligentie bijdragen aan Innovatief beheer?

Door inzet van een platform, sensoren, drones en kunstmatige intelligentie meer grip krijgen op het onderhoud (inspectie!), de circulariteit en het behoud van waarde van uw gebouw is heden mogelijk. Kunt u daar nu al zelf met bestaande oplossingen handen en voeten aan geven? Met 3 innovaties voor onderhoud & gebouwbeheer zullen de huidige en toekomstige mogelijkheden worden toegelicht. De toekomst is dichter bij dan u denkt! 

Monique Fledderman, Vmrg
10:30 - 10:50  | Zaal 2
Beveiliging

Hoe beveiligen: op basis van regels of risico's?

We lichten het beveiligingsproces toe. Welke risico's van een organisatie moeten centraal staan? We laten zien dat een 'one size fits all' benadering qua inzet van maatregelen beveiliging duur en risicovol kan zijn. Dit voorkomt op risico's gebaseerd beveiligen juist. Het voordeel van differentiatie is dat je de risico's van een organisatie en de middelen die je inzet om deze risico's beheersbaar te maken, zichtbaar maakt. 

André Severs , RisicoRegisseurs BV
10:30 - 10:50  | Zaal 3
Digitalisering

Wat is de basis voor een succesvolle digitalisering?

De digitale transformatie van een onderneming en haar dienstverlening staat hoog op de agenda van menig bestuurder. Alle processen , dienstverlening en in- en externe communicatie wordt digitaal ondersteund en aangestuurd. Om dit mogelijk te maken en tevens te voldoen van wet- en regelgeving (bewaarplicht en AVG) is het ook van belang om te weten wat voor reeds digitale informatie (documenten. bestanden, emails) in een organisatie aanwezig is. Vaak staan deze ergens op een netwerkschijf en is er geen overzicht, inzicht of eigenaar. Weten wat je hebt, na een goede analyse en classificatie, is het startpunt voor verdere digitalisering, beheersmaatregelen, compliance, etc. Een geautomatiseerde analyse geeft u snel een gedetailleerd inzicht.

Hans Kaashoek, Strategy Partners Nederland B.V.
10:30 - 10:50  | Zaal 4
Gezonde werkplek

Hoe voorkomt u stress op de werkvloer?

Wij vertellen u graag meer over beroepsziekte nummer 1: de werkstress. De verzuimkosten per werknemer wegens werkstress bedroegen €8.200 (TNO, 2018). Alles bij elkaar kostte werkstress de werkgevers van Nederland 2,5 miljard euro (TNO, 2018).De lezing omvat feiten, oorzaken, oplossingen en tips omtrent stress op de werkvloer. Hoe voorkomt u stress op de werkvloer? En wat voor een kantoorinrichting ondersteund dit?

Marjolein Scheepens, Mikomax Nederland BV
11:00 - 11:20  | Zaal 1
Gebouwbeheer

Hoe kan BIM voor efficiëntie en gemak bij Facilitair Management zorgen?

In een virtueel 3D model (BIM) van een gebouw kunnen bij het ontwerp ervan al specificaties, wensen en eisen over het beheer en onderhoud ervan worden meegegeven. Op basis van die modelgegevens zou Facilitair Management na de bouw bijvoorbeeld gemakkelijk preventieve onderhoudsplannen kunnen opstellen, schoonmaakkosten of gebruiksoppervlaktes kunnen bepalen. Voorwaarde is wel dat Facilitair Management hierover met architecten en andere partijen in de bouwkolom in gesprek gaat, moet weten waar BIM over gaat en op welke aspecten van het ontwerp het invloed kan uitoefenen. In deze presentatie laten we zien wat BIM is, en gaan we na of en hoe BIM efficiëntie en gemak voor Facilitair Management kan opleveren.

Ted Onstenk, ICN Solutions
11:00 - 11:20  | Zaal 2
Beveiliging

Wat zijn de belangrijkste do's bij technische beveiliging?

In een goed beveiligingsplan is de aanpak vastgelegd voor de beveiliging van een gebouw of organisatie. Het plan omvat een risico-analyse, bepaling van de risicoklasse en een samenhangend geheel van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Maar waar gaat het nu allemaal om? De mogelijkheden om een pand te beveiligen zijn divers. De kunst is om te komen tot een goede balans tussen enerzijds hospitality en toegankelijkheid en anderzijds de borging van de gewenste beveiliging. Na deze lezing heeft u de do's paraat (en ook een paar dont's).

Wijnand van Loon, Automatic Signal Rijsenhout
11:00 - 11:20  | Zaal 3
Digitalisering

Waarom zou ik mijn fysieke archief nog digitaliseren?

Het aantal strekkende meters fysiek archief ligt nog in de honderden kilometers. In de afgelopen jaren zijn vele organisaties bezig geweest met het digitaliseren van dergelijke archieven. Veelal vanuit een kostenbesparing op de opslagruimte, Aanvullende redenen waren ontsluiten van de klantgegevens voor een breder gebruik binnen de organisatie. De business case voor het digitaliseren is niet altijd makkelijk te maken. Het wordt een stuk makkelijker wanneer het digitaliseren op een efficiënte en effectieve manier wordt gedaan. Scannen op dossier niveau, daarna een volledig geautomatiseerde classificatie en extractie van de relevante metadata. Dan komen doelen als AVG, een volledig klantbeeld en de context van de content beschikbaar.

Oscar Dubbeldam, Migrato B.V.
11:00 - 11:20  | Zaal 4
Gezonde werkplek

Hoe voorkom je nek- en rugklachten bij zittend werk?

De beste werkomgeving bevat méér dan goed meubilair: het draait ook om een goed gebruik ervan. Ik zie dagelijks mensen die niet weten hoe ze zitten, staan of lopen. Ze zijn zich niet bewust van hun houding en manier van bewegen. Vitaliteit en pijnvrij functioneren staan niet los van elkaar. Voor veel mensen is het mogelijk om pijnvrij te functioneren.

Paula van 't Spijker, Vision4Movement
11:30 - 11:50  | Zaal 1
Gebouwbeheer

“BIM en hoe communiceert een FM-er met de rest van de bouwkolom?”.

Met de komst van BIM of virtueel bouwen schuift de FM-er vaak eerder aan in het bouwproces. En dat is maar goed ook. Gebouwbeheerders en FM-ers kijken anders naar gebouwen dan architecten en aannemers. De FM-er ziet een gebouw als een goede plek om te wonen, leven of werken. En dan merk je dat architecten en aannemers anders communiceren dan beheerders. Wat zijn daar de uitdagingen in? En wat kunnen we daar aan doen? In deze lezing krijgt u praktijkvoorbeelden en handvatten om beter samen te kunnen werken.

Bas Wolse, Druchtman & Partners
11:30 - 11:50  | Zaal 2
Beveiliging

Hoe creëer je een balans tussen veiligheid en gastvrijheid?

Uitstraling en ontvangstbeleving worden steeds belangrijkere onderdelen in het succes van bedrijven, maar mogen de veiligheid en het veiligheidsgevoel van personeel en bezoekers niet nadelig beïnvloeden. Uw gasten een veilig gevoel geven is namelijk misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een fijne bezoekbeleving. Het trainen van mensen om gastvrij te zijn is niet voldoende. Het is het geheel. Hoe vind je de balans tussen veiligheid en gastvrijheid en hoe komt dat tot uiting?

Ursula Buiteman, Securitas/ Welkom!
11:30 - 11:50  | Zaal 3
Digitalisering

Op welke wijze kan IoT van toegevoegde waarde zijn voor het facilitair management?

De enige constante in het leven is verandering: dus hoe gaan we om met de huidige verschuiving naar digitalisering? Technologie heeft een (potentieel) storend karakter, dus kan een vloek zijn. Moeten we de technologische verschuiving omarmen en deze in ons voordeel gebruiken voor facility management? Welke samenwerking hebben we nodig met partners in de industrie om te profiteren van nieuwe technologieën. Aan de hand van het voorbeeld van het World Trade Center in Amsterdam wordt dit besproken.

Marcel Kolkman, Essity Netherlands
11:30 - 11:50  | Zaal 4
Gezonde werkplek

Hoe kan je staand werk minder belastend maken voor medewerkers?

Medewerkers die blootgesteld worden aan staand werk lopen een hoog risico op fysieke klachten. Staand werk komt vaker voor dan je denk, in de zorg, in de industie, aan de lopende band, in winkels of denk aan een receptie- of museummedewerker. Soms is staan het meest praktisch omdat je dan lekker wendbaar bent of omdat dit een representatieve houding is. Mogelijke klachten zijn spataderen, lage rugpijn en pijnlijke gewrichten in de benen. Er zijn veel mogelijkheden om deze klachten te voorkomen en het staan minder belastend te maken. Tijdens deze lezing ontdek je welke mogelijkheden er zijn om de risico’s te beperken.

Linda Ten Katen, Health2Work
12:30 - 12:50  | Zaal 1
Hospitality

Hoe organiseer ik een eigen en consistente klantbeleving?

Customer Experience. De term is niet alleen bekend bij organisaties, ook de klant is zich steeds meer bewust van hoe organisaties met hem of haar omgaan. Door partijen als Coolblue en de Efteling wordt alles uit de kast getrokken om de experience zo excellent mogelijk te maken. En nu vraag jij je af als facility organisatie: ‘hoe krijg ik mijn organisatie die kant op?’ Deze vraag is een valkuil. Niet elke organisatie hoeft Coolblue's manier te volgen. Integendeel, het gaat om eigenheid vinden, consistentie aanbrengen, voldoen aan de verwachtingen van jouw specifieke klant en op díe momenten excelleren. 

Evelien van Damme, Kirkman Company
12:30 - 12:50  | Zaal 2
Gebouwautomatisering

Hoe kan beheer én milieu- én kosten- én klantgericht worden?

Gebouwinstallaties worden één keer gekocht maar moeten gedurende 15 a 20 jaar prestaties leveren. Meer en meer wordt de milieuprestatie (energiegebruik, effectiviteit van onderhoud, refurbishen en recyclen van componenten en materialen) één van de belangrijke prestatie indicatoren. Daarnaast worden vaste kosten over de periode van gebruik én het verhogen van gemak voor gebruikers steeds belangrijker thema's. Is het antwoord op al deze behoefte Speedgates (installaties voor toegangscontrole en beveiliging van de voertuigentree) , "As A Service" aan te bieden?  Aan de hand van voorbeeld cases, wordt besproken waaraan een circulaire propositie moet voldoen om invulling te geven aan de eisen van het gebouwbeheer van de toekomst.

Stefan Morssink, HTC parking & security /BRS Group
12:30 - 12:50  | Zaal 3
Smart building

Waar moet ik sensoren plaatsen om een gebouw smart te maken?

In de praktijk is het plaatsen van extra sensoren geen noodzaak, veel gebouwen zijn reeds middels GBS voorzien van meet- en regeltechniek en deze zitten vaak vol met sensoren. In werkelijkheid kunnen alle systemen aan elkaar worden verbonden zodat hiermee de juiste inzichten worden verkregen. U kunt hierbij denken aan verlichting, liften, slagbomen, zonwering en zelfs de koffiemachine. Naast het GBS kan ook het FMIS systeem verbonden worden, hiermee kan weer een koppeling met reservering-, administratie-, parkeer- of financiële modules worden gemaakt zodat de gebruiker optimaal wordt bediend. Als u deze reis heeft gemaakt zal zichtbaar worden dat uw gebouw slechts een paar sensoren nodig heeft om de laatste zones te kunnen afdekken.

Bas Doedens, Octo
12:30 - 12:50  | Zaal 4
Schoonmaak

Wat zijn de kritische succesfactoren voor Pay per Use?

Stel je eens voor. Je hoeft nooit méér te betalen dan je daadwerkelijk gebruikt. Deze lezing over Pay per Use vertelt hoe dat kan! Tijdens mijn onderzoek heb ik ontdekt dat er nog steeds bedrijven zijn die te veel betalen voor hun schoonmaak. Met Pay per Use kan je de schoonmaakdienstverlening zo inrichten dat de schoonmaakkosten meebewegen met de bezetting van het pand. Hierbij ontstaan voordelen als kostenbeheersing, constante kwaliteit en flexibiliteit. Maar om Pay per Use succesvol te kunnen implementeren is eerst inzicht nodig in de kritische succesfactoren. Daarom word je tijdens deze lezing meegenomen in de wereld van Pay per Use waarin ik zal vertellen over mijn eigen ervaringen, de kritische succesfactoren en de toepassing hiervan.

Noa de Ruiter, Ifmec
13:00 - 13:20  | Zaal 1
Hospitality

Hoe heb je realtime feedback op alle facilitaire diensten?

Om uitstekende service te blijven leveren, meet je klanttevredenheid en de impact van verbeteringsacties onmiddellijk om echt het verschil te maken. Blijf in contact met je klant en gebruiker over de dienst en service die je levert. Maar ook voor inzage in een mogelijke efficiëntie slag. Maak het verschil door de juiste data gemakkelijk te vertalen naar oplossingen, zowel op de werkvloer als voor managers. Hierdoor kan je echt impact maken, met een hogere klanttevredenheid en mogelijke besparingen door slim om te gaan met de data. Met gebruik van innovatieve IOT oplossingen kan dat ook in realtime en op alle facilitaire touchpoints. Waar ziet u ruimte voor een verhoging van de KPI’s?

Bastiaan van Nederveen, FeedbackNow.nl
13:00 - 13:20  | Zaal 2
Gezonde werkplek

Welke invloed hebben exoskeletten op duurzame inzetbaarheid?

Werk jij in een organisatie waarin beroepen voorkomen met veel heffen en reiken? Denk hierbij aan het werken aan lopende banden, stucadoors, schoonmakers, kappers, schilders, landscaping, automotive maar ook in laboratoria. Bij deze beroepsgroepen komt veel overbelasting voor, denk aan nek-, rug-, schouder-, hand- en polsklachten. Sinds enige tijd is er een innovatie beschikbaar die kan helpen bij het verminderen van de fysieke overbelasting, het exoskelet. Het skelet kan het lichaam ondersteunen tjidens fysiek zware en startische belasting. Tijdens de lezing zie je en ervaar je wat een exskelet kan betekenen bij reiken en heffen.daarnaast krijg je inzicht in de invloed van exoskeletten op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Linda Ten Katen, Health2Work
13:00 - 13:20  | Zaal 3
Smart building

Hoe helpt data gebouwen slimmer en duurzamer te maken?

In deze lezing worden praktische voorbeelden gegeven hoe data ingezet kan worden om gebouwen slimmer en duurzamer te maken. Denk hierbij aan: energieverbruik, optimalisatie van ruimtegebrek en inzet van schoonmaak en overige (facilitaire) diensten. U krijgt ook inzicht hoe u met dezelfde data en bestaande meetinstrumenten onnodig energieverbruik kunt voorkomen of juist een continuïteit in uw energieproductie kunt garanderen. Dankzij deze handige tools maakt u een eerste stap om voorloper te zijn op het gebied van slimme en duurzame gebouwen.

Faris Nizamic, Fudura
13:00 - 13:20  | Zaal 4
Wagenparkbeheer

Hoe kan elektrisch rijden optimaal gefaciliteerd worden?

Het aantal elektrische auto's in Nederland neemt fors toe. Voor een bedrijf heeft dit invloed op het parkeerterrein. Welke factoren spelen een rol bij het faciliteren van elektrisch rijden binnen een bedrijf? Door middel van een duidelijk gestructureerd stappenplan faciliteert je je medewerkers/bezoekers met het juiste beleid en daarbij horende aantal/soort laadpalen. De lezing behandelt verschillende onderwerpen die van invloed zijn op het parkeerterrein en de laadvoorzieningen. Daarnaast speelt de gebruiker een belangrijke rol. Hoe ga je om met houding en gedrag en hoe stuur je hier op door middel van beleid. Aan de hand van onderzoeksresultaten en een praktijkvoorbeeld bij Alliander wordt de luisteraar geïnformeerd.

Thijs Bantema, Ifmec
13:30 - 13:50  | Zaal 1
Gebouwautomatisering

Hoe gebouwprestaties verbeteren met AI en Digital Twins

Om gebouwen energiezuiniger te maken en het comfort te verbeteren heeft de facility manager meer en meer technologie ter beschikking. Dat is nodig omdat in de toekomst er meer nadruk wordt gelegd op het besparen van energie, maar tegelijkertijd de eisen met betrekking tot comfort van gebruikers toenemen. Nieuwe technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie en Digitale Tweelingen kunnen worden ingezet om volledig geautomatiseerd deze twee ogenschijnlijk tegenstrijdige doelen te realiseren. In deze presentatie wordt uitgelegd hoe deze nieuwe technologieën het werk van de facilitair manager vereenvoudigen en ook iets meer achtergrondinformatie gegeven over de voordelen van uw gebouw als Digitale Tweeling en welke rol AI daarin speelt.

Leo Hitzert, Priva Building Automation
13:30 - 13:50  | Zaal 2
Brandpreventie

Hoe borgt u de zelfsluitendheid van uw branddeuren?

Voor de brandveiligheid zijn gebouwen ingedeeld in compartimenten. Compartimentering heeft alleen nut als toegangen tot de compartimentren bij een beginnende brand ook worden automatisch worden afgesloten. Voor een zorgvuldige compartimentering in een gebouw is het dan ook essentieel dat de deuren bij de compartimenten ook zelfsluitend zijn. Voor de brandveiligheid is het een van de kernen die je moet borgen bij je gebouw. Wat is compartimentering, Hoe herken ik een brandwerende deur? Wat komt er allemaal bij kijken om die zelfsluitendheid en het daarbij brandwerend blijven van de deuren te garanderen.

Henk Breel, BBN Brandveilig Bouwen Nederland
13:30 - 13:50  | Zaal 3
Smart building

Hoe ga je op reis naar een SMART building?

In hartje Amsterdam verrijst momenteel het nieuwe hoofdkantoor, de Campus van Booking.com. En de 65.000 m2 moeten SMART worden. Maar, wat is SMART precies? Wat is er mogelijk en hoe zorgen we ervoor dat dit goed aansluit bij het werkplekconcept van Booking.com met uiteindelijk doel de beste werkomgeving te bieden voor haar gebruikers? Booking.com is momenteel op ontdekkingstocht in het land van de SMART mogelijkheden. Hoe zorgt het team voor een werkomgeving dat aansluit op de toekomstige behoeftes van de gebruiker en welke uitdagingen komen zij tegen in de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor?

Stan Ottevanger, Humanagement
13:30 - 13:50  | Zaal 4
Duurzaamheid

Welke meerwaarde heeft FM bij de realisatie van de SDG's?

De laatste jaren is duurzaamheid wereldwijd een hot item geworden. Niet alleen op individueel niveau, maar ook op organisatieniveau. Het is inmiddels een feit dat er iets moet gebeuren en de noodzaak wordt steeds meer ingezien. Met dit inzicht zijn in 2015 de door de VN ontwikkelde 17 Sustainable Development Goals opgesteld als nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Maar hoe ga je hier nou als organisatie aan voldoen? En waar begin je? Tijdens deze lezing zal ingegaan worden op hoe Facility Management de drijvende kracht kan zijn achter de realisatie van de SDG’s en welke best-practice voorbeelden er op dit moment al gerealiseerd zijn. Oftewel “A Facility Management approach to realise the Sustainable Development Goals”.

Mirjam van den Dool, Ifmec