Denk goed na over de inrichting van de keuken

Een keuken is dé plaats voor het bereiden, bewaren en soms ook nuttigen van voedingsmiddelen. Deze ruimte moet daarom ook ingedeeld worden naar gebruikersgemak; afhankelijk van het gebruik en doel van de keuken.

De keuken in de personeelskantine zal bijvoorbeeld een andere inrichting hebben dan een koffiehoek of pantry. De facilitaire dienst houdt toezicht op de installatie van de keuken. Daarna zal de facilitaire dienst zorgen dat de keuken onderhouden en schoongemaakt wordt. Om goed en vooral hygiënisch te kunnen werken moet de keuken voldoende ruimte bieden. Ook aan de afwerking en inrichting moeten hoge eisen gesteld worden want het is belangrijk dat de totale keuken veilig is en gemakkelijk en op verantwoorde wijze kan worden gereinigd. Een goede inrichting maakt toezicht en controle eenvoudiger. Daarnaast moet voorkomen worden dat ongedierte en andere verontreinigingen de keuken kunnen binnenkomen. Het is van het allergrootste belang om bij de inrichting alle aandacht te besteden aan het voorkomen van kruisbesmetting.