Duurzame voordelen watervrije urinoirs

Waterloze urinoirs gebruiken geen water om te spoelen. Maar hoeveel is dat en wat bespaar je daarmee?

Waterloze urinoirs besparen water, weet aanbieder Mr. Friendly. We willen geen drinkwater spoelen door urinoirs. Een ouderwets urinoir dat je nog veel ziet verbruikt veel water, zo’n 4 liter.

De modernere urinoirs zijn al wel wat zuiniger geworden maar verbruiken nog altijd zo’n 2,5 liter water per spoelbeurt. De “kleine knop” op een normale WC verbruikt zo’n 3,5 liter en een normale spoelbeurt op een wc verbruikt minimaal 6,5 liter per spoelbeurt. Één urinoir op een drukke locatie bespaart tot ongeveer 150.000 liter per jaar.

Verminder uitstoot CO2
We besparen meer dan water. Voordat water bruikbaar is om mee te spoelen, moet het allereerst überhaupt beschikbaar zijn. Dit betekent oppompen, zuiveren en natuurlijk transporteren. Dit alles kost energie! En energie gebruiken levert CO2 uitstoot op. Met andere woorden: als we water besparen, besparen we ook op CO2 uitstoot. Het onderhoud bestaat uit twee aspecten. Allereerst is er de dagelijkse reiniging. Dit wordt eenvoudiger door het ontbreken van de spoelrand.

Daarnaast is er het onderhoud aan het spoelsysteem en leidingen. Bij watergespoelde urinoirs is dit veel meer werk. Veren en batterijen vervangen is terugkerend. Ook de vorming van urinesteen is bij Mr.Friendly watervrije urinoirs een stuk minder. 

Bespaar geld
Een waterloos urinoir is goedkoper dan een watergespoeld urinoir. Het begint al bij de aanleg. Geen waterleiding, geen duur spoelsysteem en veel minder werk. natuurlijk behoeft er niet te worden betaald voor water want dat wordt niet verbruikt. Het onderhoud is goedkoper. Het schoonmaken is makkelijker, er zijn minder verstoppingen en spoelsystemen gaan niet stuk. Wel worden er af en toe kosten gemaakt voor het filter. Dit weegt echter ruim op tegen de besparingen volgens Mr. Friendly.