Oplossingen

Bouw uw bescherming tegen virusoverdracht op tot 99,999

Geen enkele maatregel biedt 100% bescherming tegen virusoverdracht, maar samen is het risico vrijwel nihil. Dat is in het kort het idee achter de ‘Zwitserse kaas’ theorie die tijdens de corona pandemie weer nieuw leven in is geblazen door viroloog Ian McKay. Wij leggen het uit en voegen een extra bescherming laag toe: actieve en passieve luchtreiniging.

Tijdens de corona pandemie heeft viroloog Ian McKay een model uit de jaren negentig aangepast om inzichtelijk te maken hoe we virussen onder controle kunnen krijgen. De basis van het model is dat in elke laag maatregelen en mensen kunnen falen. Door meerdere lagen van bescherming te hebben, wordt de verdediging robuuster en minder gevoelig voor fouten in één van de lagen. Het model kan vergeleken worden met plakken Zwitserse gatenkaas, waarbij de gaten staan voor zwakke plekken in elke laag. Virusdeeltjes kunnen door de gaten van een laag. Door lagen achter elkaar te plaatsen met gaten op ongelijke hoogte kunnen virussen niet meer door de verdediging heen breken.

Welke plakken kaas beschermen tegen virusoverdracht?

Gedurende de pandemie zijn er meerdere maatregelen geweest die komen en gaan. Denk aan lockdowns, reisrestricties, testen voor toegang, desinfectie van handen, mondmaskers en de anderhalve meter regel. Maatregelen in de vorm van kaasplakken kunnen toegevoegd of weggenomen worden al naargelang het niveau van bescherming dat nodig is. Geen enkele maatregel is perfect. Elke plak kaas heeft zijn gaten, oftewel zwakke punten. Mondmaskers kunnen verkeerd gebruikt worden of van slechte kwaliteit zijn. Handen wassen gaat vaak te onzorgvuldig. Een medewerker komt met verkoudheidsklachten toch gewoon naar het werk.

Gelukkig kunnen we ons nu weer vrijer bewegen. We vertrouwen daarbij vooral nog op de kracht van vaccinaties en de weerstand die we inmiddels opgebouwd hebben. Vaccinatie is belangrijk maar het effect neemt wel af met de tijd. Ook is het vaak ontwikkeld op een specifiek virus of variant waardoor het tegen een nieuw virus onvoldoende bescherming biedt. Nog daargelaten, de mensen die zich helemaal niet willen laten vaccineren.

Met luchtreiniging technologie kunnen we een langdurige, dubbele bescherming inbouwen tegen virusoverdracht. Luchtreiniging maakt geen onderscheid in het type virus en biedt blijvende bescherming tegen oude virussen, nieuwe virussen en toekomstige pandemieën. Technologie biedt zo 24/7 bescherming, nu en in de toekomst. Het biedt ons een kans om samen te leven en werken. Een belangrijke extra plak in onze gatenkaas dus!

Passieve luchtreiniging: verwijder virussen

In de laatste periode is ventilatie toegevoegd aan de lijst met RIVM maatregelen. Met ventilatie heeft de nadruk vooral gelegen op het zo snel mogelijk omlaag brengen van het aantal virusdeeltjes in de lucht. Dit kan niet alleen met ventilatie maar ook met filter luchtreinigers of plasma of UV luchtreinigers. Een groot voordeel van een goede luchtreiniger is dat deze veel meer verwijdert dan alleen virussen en zo ook de algehele luchtkwaliteit verbetert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fijnstof en pollen.

In de verdediging tegen virussen is het belangrijk dat de gekozen luchtreiniger deeltjes tot 0,1 micron (de grootte van een virusdeeltje) kan verwijderen en voldoende schone lucht uitblaast om de lucht in de hele ruimte te verversen. We noemen dit passieve luchtreiniging. Een virus moet naar de luchtreiniger of het ventilatiepunt geleid worden om daar verwijderd te worden. Een gat in deze plak kaas is dat het virusdeeltje onderweg naar de ventilatie afvoer of de luchtreiniger nog steeds langs uw neus kan komen en u kan besmetten.

Actieve luchtreiniging: voorkom besmetting

Bij actieve luchtreiniging gaat de luchtreiniger op zoek naar het virus in plaats van andersom. Wij gebruiken de gepatenteerde en wetenschappelijk bewezen LightAir IonFlow ultra high density ionisatie technologie. In tegenstelling tot andere luchtreinigers die virussen proberen te vangen in een filter, worden virussen met deze virus luchtreiniger direct in de lucht al onschadelijk gemaakt. Als het virus dan nog langs uw neus komt, kan het u niet meer besmetten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het risico op virusoverdracht via de lucht zo maar liefst 97% lager is. Dat is behoorlijk indrukwekkend voor slechts één laag van de kaas. Door de LightAir ultra high density ionisatie technologie te combineren met de LightAir CellFlow filter luchtreinigers is het risico op virusoverdracht zelfs nihil. Een veilig idee om aan het eind van uw verdedigingslinie zo’n vrijwel ondoordringbare muur te hebben staan!

Bijkomend voordeel: ook oppervlakken worden gedesinfecteerd

In april 2021 is bovendien bewezen dat met LightAir ook oppervlakken gedesinfecteerd worden. Een LightAir IonFlow luchtreiniger deactiveert dus niet alleen virussen in de lucht maar ook op de oppervlakken die we aanraken. Zo wordt tevens virusoverdracht via indirect contact voorkomen met LightAir!

Meer informatie

Wij adviseren u graag over de inzet van luchtreiniging en virusbescherming. Bezoek onze stand 10.2.5 voor meer informatie of lees direct meer op ademschonelucht.nl.

Meer informatie
Banner nieuwsbank