Een goede akoestiek draagt bij aan de juiste beleving
Een verantwoord, akoestische omgeving draagt bij aan de juiste beleving van zijn gebruikers. Leerlingen presteren beter, patiënten genezen eerder, medewerkers zijn minder vaak ziek en geconcentreerder, muziekliefhebbers genieten meer, etc. Daarmee is een goede akoestiek een te belangrijke voorwaarde in de beleving van de omgeving van om het even welke sector om niet goed aan te pakken.
Binnen ruimteakoestiek kan onderscheid gemaakt worden tussen geluidsabsorptie (het aanpakken van het nagalmen in een ruimte en geluidsisolatie (het blokkeren van geluidsoverdracht tussen aangrenzende ruimtes). Er bestaan verschillende oplossingen voor een goede akoestiek, zoals onder meer zwevende vloeren, contactgeluidisolatie, verlaagde plafonds wanden, akoestische schilderijen, akoestische plafonds, akoestische wanden, planten, etc. Uiteraard is de juiste keuze afhankelijk van de aard van de bron van het geluid.
Dit alles begint natuurlijk met een planmatige aanpak. Lukraak maar wat schermen ophangen, wanden plaatsen, groen neer zetten of andere maatregelen nemen, leidt vaak niet tot het gewenste resultaat. Advies, al dan niet betaald, kan daarin flinke verbetering brengen. Daarbij zijn meten, berekenen en de juiste materiaalkeuze maken van onontbeerlijk belang. Een juiste geluidsbeheersing gaat verder dan alleen akoestiek.
Bij het gebruik van materialen komen ook andere aspecten kijken, zoals design, beleving op de werkplek en duurzaamheid, want akoestiek maakt deel ut van een grote verband. Zo kan akoestisch verantwoorde omgeving ook gerealiseerd worden door stiltewerkplekken. Denk daarbij een aparte cabines, afzonderlijke ruimtes om te vergaderen of te werken, of geluidswerende zitplaatsen.
Akoestiek maakt nu eenmaal deel uit van een groter plaatje.
Stilteplekken vormen één van de mogelijkheden om geluidsoverlast te voorkomen. (Foto Shutterstock)