Gebouwonderhoud, omdat voorkomen beter is dan repareren

Ook voor gebouwonderhoud geldt, dat voorkomen beter is dan oplossen. Gebouwbeheerders, die zichzelf regelmatig op de hoogte stellen van de conditie van hun bedrijfsgebouw kunnen niet alleen de nodige schades, reparaties en herstelwerkzaamheden vermijden. Zij ontlopen daarmee ook ongewenste gevolgen, zoals een slecht binnenklimaat, overlast van ongedierte, een verslechterd bedrijfsimago, een onhygiënische werkomgeving en/of onveilige situaties. Met onderhoud houden zij niet alleen hun bedrijfsgebouw vrij van al deze gevolgen, maar uiteindelijk ook tegen lagere kosten. Verwaarloosd onderhoud leidt al te vaak tot duren reparaties of zelfs vervanging.

Gebouwonderhoud raakt de nodige andere beursthema’s, zoals schoonmaak, beveiliging, veiligheid, gevelonderhoud, toegangscontrole, etc. Allemaal terreinen, die regelmatig onderhoud vergen. Luchtkokers met stof, toilethygiëne, afval op het bedrijfsterrein, aanslag op de muren en/of kapotte poorten willen medewerkers allemaal niet meemaken. Onregelmatigheden, die met goed onderhoud te voorkomen zouden zijn geweest.

Goed onderhoud vergt voorafgaand aan een inventarisatie van onderhoudsgevoelige bedrijfsvoorzieningen en een goed onderhoudsplan vooral oriëntatie op wat er zoal aangeboden wordt. Vaak valt een goedkope oplossing uit in duur onderhoud. Daarom kan een bezoek aan de beursvloer ter oriëntatie en vergelijking van grote waarde zijn.