Slimme werkplekken als opvolging van het Nieuwe werken
Slimme werkplekken werden snel aantrekkelijker met het voortduren van de coronatijd. Wie niet op kantoor kon werken, was dikwijls op thuis aangewezen. Hybride werken was het antwoord. Daarmee sloot de behoefte aan flexibelere werkplekken zich aan bij het Nieuwe Werken, dat de toeleveranciers al enkele jaren aan het ontwikkelen waren. En als vanzelf gaf dat een nieuwe impuls aan de invulling van de individuele werkplek.
Geïndividualiseerd als we zijn, is de individuele werkplek het deel van de werkbeleving van de medewerkers, dat hen als eerste en het meest aan het hart gaat. Daarom reikt de slimme werkplek verder dan alleen de individuele werkplek of het digitale beheer. Slimme werkplekken kenmerken zich door te kunnen werken op alle soorten plaatsen en in allerhande soorten omgevingen.
Met de flexibiliteit van de werkplekken kwamen ook de behoeften aan andere voorzieningen het licht. Een slimme werkplek is niet alleen een werkplek, waar medewerkers ict-matig ook andere maximaal bediend worden, maar ook werkplekken, waar aan de toebehoren van de slimme werkplek is gedacht. Daartoe behoren naast de meubels en de kantoorinrichting ook zaken als water op de werkplek, opladers voor de verschillende devices, afvalsystemen, beeldschermen, verlichting, etc. Voorzieningen, die op de beursvloer verrassend in veelvoud tast- en zichtbaar te herkennen zijn.