« Voorafgaand « Bezoekersinteresses « De bijdrage van BIM aan een verbeterde werkomgeving

De bijdrage van BIM aan een verbeterde werkomgeving

Een veilige en efficiënte werkomgeving is voor iedere organisatie van levensbelang. Een van de meest veelbelovende technologieën die hierbij kan ondersteunen, is Building Information Modeling (BIM). Het biedt een gedeelde kennisbron voor informatie over een gebouw en ondersteunt de besluitvorming gedurende de levenscyclus van een gebouw. BIM gaat verder dan alleen het maken van 3D-modellen; het omvat ook data over materialen, kosten, planning en onderhoud.

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten in een werkomgeving:
  • Omdat met BIM de risico’s vroegtijdig in kaart zijn te brengen, helpt het bij het voorkomen van ongevallen en bij het plannen van renovaties en aanpassingen zonder de veiligheid van medewerkers in gevaar te brengen.
  • Ook zorgt het voor een betere communicatie over veiligheidsprocedures en -richtlijnen. Wanneer iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie, kunnen fouten en misverstanden die tot ongevallen kunnen leiden, worden geminimaliseerd.
  • Tenslotte biedt BIM de mogelijkheid om simulaties uit te voeren, zoals evacuatie-oefeningen. Dit helpt medewerkers om vertrouwd te raken met noodprocedures en de indeling van het gebouw. Door trainingssessies te integreren met BIM-technologie zijn medewerkers beter voorbereid op noodsituaties.
Naast veiligheid is het creëren van een comfortabele werkomgeving essentieel voor de productiviteit van medewerkers. Ook daarin kan BIM ondersteunen:
  • BIM maakt het mogelijk om de indeling van een bestaand gebouw te analyseren en te optimaliseren. Door het gebruik van geavanceerde modellen kunnen bedrijven de ruimte beter benutten. Dit draagt bij aan een efficiënter werkproces en kan leiden tot een prettigere werkomgeving.
  • Met BIM kan inzicht worden verkregen in de luchtcirculatie en verlichting in de verschillende ruimtes in een gebouw gesimuleerd worden. Een gezond binnenklimaat draagt bij aan het welzijn van medewerkers en vermindert het ziekteverzuim.
  • Omdat de werkomgeving soms aangepast moet worden aan de veranderende behoeften van medewerkers en/of de organisatie zijn met behulp van BIM eenvoudiger wijzigingen aan te brengen in de indeling en het ontwerp van een bestaand gebouw. Dit zorgt voor een flexibele werkomgeving die zich kan aanpassen aan nieuwe werkstijlen en technologieën.

Naast het verbeteren van de veiligheid en het comfort, is BIM in te zetten ter ondersteuning van organisatie, die willen besparen op hun gebouwbeheerkosten. Met BIM zijn gegevens te verzamelen die bedrijven inzicht geven bij het plannen van onderhoud en reparaties. Door inzicht te hebben in de staat van verschillende systemen en materialen, kunnen bedrijven proactief handelen, waardoor onverwachte kosten worden verminderd.

Met BIM zijn simulaties uit te voeren, zoals evacuatie-oefeningen. (Foto: Shutterstock)

1nergiek

AAproTec

AirExchange

Aritech

AXXERION FMIS

Batenburg Techniek

BIM4ALL

biocompact

Burgman

COREtec Floors

De Haan Westerhoff

EWS Group

Facilitor

Fietsenstalling.nl

GesselGroen

GripFactory

Harryvan

Heembouw

Herculan

Hydewa Benelux

Kieback & Peter

MEGAMAN

Mesh Connect

Mr.Friendly

Pandwachters

Prodinex

Rasenberg

Salto Systems

Slurpzak

Surveillance Support

Tandra Tekenservice

Vandervalk+degroot

Van Klompenburg

Wallastic

Winkhaus

ZilverWerkt

Zipperwall