De energietransitie leidt tot herwaardering energiemanagement

Meer nog dan in de huishoudens houdt de energietransitie de gemoederen in de facilitaire wereld bezig. Naast de directe gevolgen, zoals energieverbruik, -opwekking en -kosten hebben de facilitair verantwoordelijken te maken gekregen met de gevolgen. De laadpalen zijn binnenkort verplicht, terwijl de laadpaalpassen de actieradius verhogen; met de zonnepanelen kan het energielabel worden opgewaardeerd, de energiekosten gedrukt en het duurzame bedrijfsimago opgekrikt; met de energie-opslag een beroep op alle uren van de dag gedaan kan worden, terwijl de electrische auto’s van invloed zijn op het wagenparkbeheer.

Logisch, dat de facilitair verantwoordelijke eindgebruikers op de beursvloer zich gaan oriënteren op de mogelijkheden. Die voor het wagenparkbeheer zijn naast de elecgtrische auto ook geïnteresseerd in de mogelijkheden hoe slimme laadpalen hen kunnen helpen hun bedrijfsauto’s in te zetten als energie-opslag buiten kantooruren. En welke laadpaalpassen zijn er geschikt voor het gebruik van hun laadpalen op het bedrijfsterrein en hun medewerkers met een auto van de zaak.

Gezien de energieprijzen willen de bezoekende, zakelijke eindgebruikers in contact komen met energie-aanbieders, die hen naast goedkope energie ook ten dienste willen zijn bij het terugleveren van energie, die zij kunnen opwekken met hun
zonnepanelen. Aandersom kan natuurlijk ook. In contact komen met aanbieders van zonnepanelen, die hen kunnen informeren over subsidies, teruglevering, aanleg en opbrengsten.

Energiemanagement reikt voor de facilitaire eindgebruikers daarom veel verder dan de maandelijkse afrekening met hun vaste energieleverancier.