De vele mogelijkheden en variaties van catering

De eerste gedachte bij catering is aan eten en drinken. Natuurlijk is dat de essentie van catering, maar facilitair verantwoordelijken en gebouwbeheerders die verder kijken, ontdekken op de beursvloer al snel dat er heel veel variaties zijn op het gebied van catering. Alleen al vanuit de 14 sectoren bekeken, blijkt dat. Catering in de zorg verschikt in sterke mate van het onderwijs of culturele instellingen. En ook de catering in de zorg kan behoorlijk verschillen, want in een ziekenhuis houdt patiëntenvoeding iets anders dan catering in de lunchroom voor bezoekers in dezelfde instelling. Catering kent vele mogelijkheden en variaties.

Op tal van gebieden van de catering bestaan er de nodige variaties. Bijvoorbeeld op het gebied van afnamemogelijkheden en presentatie. Daarbij kan gedacht worden aan de plaats waar de catering plaatsvindt. Hebben we het dan over het opdienen in een fraai bedrijfsrestaurant of over een afhaalbuffet in eenzelfde restaurant? Of bedoelen we dan vendingmachine in de gang of een koffie-automaat in de pantry? Overigens niet de enige verschillen, want waar het eerste beperkt beschikbaar is, zijn de laatste 24/7 beschikbaar.

En wat laten de facilitair verantwoordelijken hun collega’s op de werkvloer eten en drinken? Drinken zij koffie, water of een vruchtensap. En dan vers of niet? Ook bij het eten zijn tal van variaties mogelijk. Denk daarbij aan de verschillende soorten keukens (Nederlands, Italiaans, Turks, etc.), de verschillende soorten uitgangspunten voor de voedselbereiding (Gezond, vega, halal, etc.), en de andere oorsprongen (regionaal, diervriendelijk, duurzaam, goedkoop).

En wat te denken over de variaties van het nuttigen van eten en drinken. Drinken we koffie uit een porseleinen kop of (on)gerecycelde beker; nuttigen we het eten vanaf plastic of duurzame disposables; dienen we het op of eten we het uit het vuistje; eten en drinken we gewoon of beleven we eten en drinken; etc. Ook hier zijn tal van variaties mogelijk. Om over de belevering te zwijgen: vers bereid, verpakt of kant-en-klaar.

Catering is een containerbegrip met vele variaties en mogelijkheden. (Foto Shutterstock)