Wayfinding ter digitale opvolging van bewegwijzering

Wayfinding gaat verder dan alleen het wijzen van de weg. Wayfinding of digitale bewegwijzering is op de eerste plaats bedoeld om bezoekers in het gebouw de weg te wijzen. Niet alleen in kantoor- zorg of openbare gebouwen, maar ook in winkelcentra, musea of andere gebouwen, waar bezoekers de weg zoeken. Daarnaast kan het worden ingezet bij noodsituaties, voor ruimteplanning of zelfs commerciële doeleinden.

Wayfinding vervangt niet de klassieke bewegwijzering, maar voegt er de digitale dimensie aan toe. Sterker, voor de invulling is het zelfs beter om daar gebruik van te maken. Denk daarbij aan het gebruik van kleuren, de inpassing in het bestaande interieur, pictogrammen of de aanduiding van afdelingen, ruimten en zelfs mogelijkheden. Dan is bewegwijzering zelfs onontbeerlijk.

Met de introductie van wayfinding deden ook andere hulpmiddelen naast de klassieke bewegwijzering hun intrede. De klassieke informatiezuil maakte plaats voor een digitale zuil, waar door middel van touchscreen niet alleen de weg gewezen kan worden, maar ook in bijkomende informatie voorzien. In een aantal gevallen maakten de wandborden plaats voor beeldschermen, die meteen aan de actualiteit aangepast kunnen worden. En met de komst van de directory-app kwam ook de aansluiting met de individuele bezoeker.
Wie de weg in de wereld van wayfinding zoekt, oriënteert zich het beste eerst op de beursvloer, waar naast de nodige informatie en kennis ook de mogelijkheden staan.

Foto De Vries Projekt Design