Gebouwbeheer vaak onopgemerkt

Een gebouwbeheerder houdt toezicht op de harde en zachte diensten van een pand en is ondersteunend aan het facilitair management.

Gebouwbeheer wordt tegenwoordig vaak ondersteund door facilitaire software pakketten. Op het eerste gezicht zal er weinig gemerkt worden van gebouwbeheer op de werkvloer. Maar binnen elke organisatie wordt er nagedacht over hoe facilitaire processen het best kunnen worden vormgegeven. Bij het (ver)bouwen van een (nieuw) pand komt de gebouwbeheerder om de hoek kijken en zich bezig houden met processen die te maken hebben met terreinbeheer of technisch beheer en onderhoud van het gebouw. Gebouwbeheer hangt nauw samen met strategisch vastgoedbeheer. Een gebouwbeheerder beoordeelt namelijk vaak of en hoe een gebouw nog werkbaar kan zijn. Wanneer stoot je een gebouw af en welke gebouwen wil je als organisatie behouden? Is het efficiënt om een gebouw te verbouwen, renoveren of misschien wel te verduurzamen?

Daarbij is het belangrijk in acht te nemen hoe het gebouw er aan toe is. Is het gebouw nog in een goede staat, wat is de conditie van het gebouw, is het te verkopen in de toekomst en hoe energiezuinig is of kan het gebouw nog worden?