Toiletonderhoud reikt vele malen verder dan een toiletborstel

Toon mij uw toilet, dan zeg ik of u een viespeuk bent, luidt een oud gezegde. Niemand weet meer wie in het facilitair management dit spreekwoord ooit heeft bedacht, maar dat toiletonderhoud altijd al deel heeft uitgemaakt van de facilitaire verantwoordelijkheid is daarmee wel duidelijk. Schoonmaakartikelen zijn bij de uitvoering van toiletonderhoud niet weg te denken.

Schoonmaakartikelen denken we onwillekeurig aan hulpmaterialen, zoals toiletborstels, poetsdoeken en emmers. Naast schoonmaakmiddelen, zoals (vaat)wasmiddelen, allesreinigers en desinfecterende middelen. Wie wat verder gaat, komt uit bij zeepdispensers, toiletrollen, schrobmachines en stofzuigers. Nauwelijks staan we erbij stil, dat er honderden van dit soort hulpmiddelen, schoonmaakmiddelen, machines, beschermmiddelen en afvalverwerkers tot de schoonmaak artikelen worden gerekend.

Al deze schoonmaakmiddelen kunnen ook nog eens onderverdeeld worden in verschillende soorten producten en leveranciers. Met allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, energieverbruik, veiligheid, toepasselijkheid, prijs en ecovriendelijkheid.

Voor facilitair verantwoordelijken, die over meer kennis en informatie willen beschikken over hoe te komen tot een optimaal toiletonderhoud, -hygiëne en -systemen in hun organisatie biedt de beursvloer van de 24ste editie van de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer alle mogelijkheden.

Foto Burgman, voor schoonmaak en hygiënemogelijkheden