Koffiebekers gescheiden in te zamelen van restafval

Niet alleen het gebruik van plastic bekers op de werkvloer is vanaf dit jaar wettelijk verboden, ook is de inzameling ervan verplicht. Al gaan de plastic bekers vervangen worden door afbreekbare koffiebekers, het belang van inzameling van deze koffiebekers blijft. Waar we het dan over hebben? Over miljoenen stuks, per dag!

Veel afbreekbare koffiebekers zijn voorzien van een beschermende coating om ervoor te zorgen, dat zij niet lekken. Zowel beker als beschermingslaag zijn prima te recyclen. Het materiaal ervan is te gebruiken als nieuwe grondstof voor toilet- of hygiënepapier. Er valt zelfs een nieuwe koffiebeker van te maken! Daarnaast zorgt een gescheiden inzameling voor kostenbesparing, als gevolg van de vermindering van restafval. Daarom is het ongewenst om koffiebekers bij het restafval te deponeren. Zo gaan waardevolle grondstoffen en energie niet verloren en komt er bij de verbranding geen CO2 vrij.

Voor de recycling van koffiebekers is het noodzakelijk, dat zij centraal worden verzameld en naar de juiste verwerker worden afgevoerd. Omdat in de meeste, gebruikte koffiebekers nog een beetje of veel vloeistof achter blijft, kan dat lastig zijn. Niemand in de organisatie zit te wachten op ‘ongelukjes’ met vloeistof in de beker. Derhalve is een aparte inzameling van de bekers gewenst, zodat deze apart gerecycled kunnen worden.

Op de beursvloer staan diverse aanbieders voor het scheiden van bedrijfsafval, c.q. koffiebekers. Naast deskundigheid en informatie bieden zij de bezoekers ook koffie in een bekertje aan, dat dan weer conform de circulaire economie wordt gerecycled.

Foto Herena, aanbieder van inzamelingssysteem van koffiebekers