Energieleverantie vraagt om langetermijnvisie

Om een gebouw functioneel te kunnen gebruiken is er energie nodig om warmte, licht of beweging te produceren. Het is een noodzakelijke ondersteuning voor het primaire proces.

Uiteraard heeft groene en duurzame elektriciteit de voorkeur. Maar tegen welke prijs en wat zijn de verschillende mogelijkheden? Het facilitair bedrijf is betrokken bij de soms complexe inkoop/aanbesteding en het verdere onderhoud van het systeem. Nederland is meer dan veertig energieleveranciers rijk die op verschillende wijze energie leveren aan zowel particulieren als bedrijven en instellingen. Voordat u de markt opgaat voor een andere leverancier, moet er onder meer kennis zijn over het huidige verbruik, de kosten in zijn totaliteit, het huidige contract en welke visie er is voor de langere termijn. Gaat er gebruik gemaakt worden van zonnepanelen, rijdt u elektrisch, is een warmtepomp een goed idee en zijn er nog bouwkundige energiebesparingen toe te passen?

De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Moet u nog gaan voor gas? Allemaal vragen waar de facilitair manager mee te maken krijgt.

De huidige energieprijzen en de energietransitie noodzaken tot vooruit kijken.