Sleutelbeheer veranderde door digitalisering in sleutelmanagement

Kwam in een nog niet zo ver verleden de bewaker met een bos sleutels naar het bedrijfsgebouw, in de tegenwoordige tijd is deze vervangen door de sleutelmanager. Vaak is die zelfs niet eens lijfelijk aanwezig of zelfs direct betrokken als er een sleutel wordt gebruikt. Met de digitalisering van de samenleving veranderde namelijk ook het sleutelbeheer. Het openen van deuren is gebleven, maar de wijze waarop veranderde.

Met de digitalisering deed ook de digitale sleutel zijn intreden en kreeg een plaats naast de mechanische sleutel. De wijze waarop digitale sleutels worden ingezet, verschillen sterk van de traditionele sleutels. Zij zijn er in de vorm van kaarten, tags om de deur te openen, draadloos, als pincode of in combinaties van al deze mogelijkheden, al dan niet me mechanische sluitsystemen.

Als gevolg van de digitale mogelijkheden veranderde het gehele sleutelbeheer. Naast de traditionele sleutelkasten kwamen de digitale kluizen, waarin de sleutels komen te hangen. Daarnaast deed de software zijn intrede in de sleutels zelf, al dan niet ingebouwd in de kaart, tag of toegang, of werden de sleutelmogelijkheden van op afstand bestuurd, al dan niet draadloos of in de cloud. Zo konden sleutels op afstand aan de wensen aangepast worden.

Met de uitbreiding van deze mogelijkheden veranderde ook het sleutelbeheer in sleutelmanagement. Met de reeks mogelijkheden voor de eigen organisatie kunnen de facilitair verantwoordelijken kennis maken op de beursvloer.

Foto Traka, om kennis te maken met de mogelijkheden van (sleutel)management