Zorgen voor hechte, betrokken teams

Hoe je werknemerswelzijn kunt bevorderen in een hybride werkomgeving. HR-specialisten weten het maar al te goed: onze werkomgeving is fundamenteel en voorgoed veranderd.

Corona heeft invloed op bijna alle aspecten van het leven, zo ook op onze manier van werken. Steeds meer bedrijven hebben vandaag de dag een permanent thuiswerkbeleid en denken alvast na over hoe ze het beste gebruik kunnen maken van hun fysieke kantoorruimtes. Werknemers zijn gewend geraakt aan meer flexibiliteit op de werkvloer en we zijn meer afhankelijk van digitale technologieën dan ooit tevoren. HR-experts zijn het er grotendeels over eens: deze ontwikkelingen wijzen onherroepelijk in de richting van een hybride werkomgeving, waarin werknemers werken op afstand, op kantoor of beiden.1

Het aanpassen van de fysieke en technologische infrastructuur van een bedrijf om hybride werken te kunnen faciliteren is een uitdaging op zich. Maar daarbovenop worstelen HR-teams over de hele wereld met grote vraagstukken gerelateerd aan bedrijfscultuur en werknemerswelzijn in een hybride werkomgeving. Denk hierbij aan vragen als:

“Hoe bevorderen we een sterke bedrijfscultuur als we fysiek van elkaar gescheiden zijn?”

“Hoe kunnen we zorg dragen voor onze werknemers, ongeacht waar ze werken?”

“Wat kunnen we doen om betrokkenheid van onze werknemers te behouden in een hybride werkomgeving — zowel met elkaar als met de organisatie?”

“Hoe kunnen we onze fysieke kantoorruimtes veilig inzetten voor het opti-maliseren van connecties en samenwerking tussen collega’s?”

Heb je jezelf deze dingen wel eens eerder afgevraagd? Je bent niet de enige. We hebben deze gids gemaakt om HR-leiders te inspireren en te ondersteunen bij de overgang naar hybride werken. We onderzoeken hoe je met eten je medewerkers extra flexibiliteit en vrijheid geeft, een cultuur bevordert waarin connectie en samenwerking centraal staan en het welzijn van werknemers ondersteunt.

Kansen en uitdagingen van hybride werken
De overgang naar hybride werken betekent dat er voor HR-teams een gigantische mogelijkheid ligt om positieve veranderingen aan te brengen in de werkcultuur. Het is niet alleen goed voor het bedrijf om werknemerswelzijn voorop te stellen bij deze transitie, sterker nog, het is zelfs noodzaak; 94% van de HR-leiders is het erover eens dat werknemerswelzijn een drijvende kracht is voor de prestatie van de organisatie.


Tegelijkertijd betekent de overgang naar een hybride werkomgeving dat HR-leiders zich op onbekend terrein bevinden. Zeker wanneer het aankomt op bevorderen van verbondenheid tussen collega’s in dit nieuwe werkmodel.

Het toestaan van werken op afstand zorgt ervoor dat HR-leiders in staat zijn om flexibiliteit te bieden aan werknemers. Onderzoek toont aan dat werknemers de flexibiliteit en vrijheid die het thuiswerken met zich meebrengt enorm waarderen. Ze zijn door het thuiswerken zelfs productiever en voelen zich beter in staat om hun werk te doen. Met dit in het achterhoofd, zegt 40% van de bedrijfsleiders te verwachten dat hun werknemers twee of meer dagen per week op afstand blijven werken. Zelfs wanneer de kantoren weer open gaan.

De keerzijde van de medaille is dat hybride werken een aantal grote uitdagingen met zich meebrengt. Hoe kunnen werknemers een band opbouwen als ze niet fysiek bij elkaar zijn? Experts waarschuwen voor de afbreuk van persoonlijke relaties in een werkomgeving waarin deels of volledig op afstand wordt gewerkt. Dit kan ongunstig uitpakken voor de bedrijfscultuur en het langetermijnsucces van een organisatie.  Nu werknemers meer sociaal geïsoleerd zijn, vermoeidheid ervaren door videovergaderingen en er minder persoonlijke interactie is, spreekt het voor zich dat de sociale cohesie tussen collega’s op het spel staat.

Toch is het perspectief voor het vormen van connecties tussen werknemers in een hybride werkomgeving niet alleen maar kommer en kwel.

In een hybride werkmodel zullen werknemers waarschijnlijk alleen naar kantoor komen wanneer een persoonlijke ontmoeting essentieel is. Bedrijven hoeven daarom veel minder ruimte te besteden aan individuele werkplekken en kunnen in plaats daarvan meer investeren in comfortabele en uitnodigende ruimtes die ideaal zijn voor brainstorms, workshops en andere activiteiten waarbij samenwerking vereist is.

Denk bijvoorbeeld aan je bedrijfskantine: je kunt deze dienst laten doen als een soort luidruchtig, druk café, maar je kunt hem ook hervormen tot rustruimte waar collega’s kunnen brainstormen onder het genot van een snack, even pauze kunnen nemen of samen kunnen genieten van een maaltijd.

De meeste bedrijven hebben uiteraard geen oneindige financiële middelen voor een reorganisatie van hun kantoren om connecties en samenwerking te bevorderen. Gelukkig kun je connecties en samenwerking ook stimuleren zonder een fortuin uit te geven. Er zijn genoeg kosteneffectieve en impactvolle manieren die een positieve invloed hebben op werknemerswelzijn en onderlinge relaties. En dan maakt het niet uit of je werknemers vanuit huis werken, op kantoor zijn of een mix van beiden toepassen.

In de volgende sectie gaan we bekijken hoe je als HR-team eten in kunt zetten om — tijdens de overgang naar hybride werken — een gezonde bedrijfscultuur te creëren, je werknemers een gevoel van autonomie te geven en connecties tussen werknemers te stimuleren.

Eten inzetten om een gevoel van betrokkenheid, verbondenheid en autonomie te creëren
Wat heeft eten te maken met werknemerswelzijn en een gevoel van verbinding in een hybride werkomgeving? Best wel veel! De kern van eten is dat het substantiële culturele en sociale waarde heeft. Eten brengt ons samen, voedt ons in de breedste zin van het woord en ondersteunt onze mentale en fysieke gezondheid.


Daarnaast is eten vaak een vast onderdeel van de dagelijkse gang van zaken op het werk. Voordat de landelijke lockdowns en regels ten behoeve van de volksgezondheid voorschreven dat kantoren dicht moesten, hadden jouw werknemers waarschijnlijk toegang tot een heel scala aan eten. Of dat nou in de kantine was, tijdens de vrijdagmiddagborrel of bij een fysiek bedrijfsevenement. Het faciliteren van goed eten is altijd al een effectieve manier geweest om ervoor te zorgen dat werknemers tevreden zijn en zich verbonden voelen met elkaar en met het bedrijf.

Eten inzetten om waardering uit te drukken en connecties aan te wakkeren tussen collega’s is ook mogelijk in een hybride werkomgeving. Nieuwe technologieën maken het makkelijker dan ooit om een grote variatie aan gerechten en keukens voor te schotelen aan de werknemer. Ongeacht of ze thuis werken, op kantoor, of allebei.

Hier zijn drie manieren waarop HR-teams eten kunnen inzetten om het welzijn van werknemers te stimuleren in een hybride werkomgeving:

 • Een dagelijks maaltijdtegoed aanbieden
 • Extraatjes bieden aan de werknemer in de vorm van eten is een van de meest effectieve manieren waarop HR-teams werknemerswelzijn kunnen stimuleren bij hybride werken. Het is een eenvoudig maar groot gebaar vanuit jou als werkgever, waarmee je kunt laten zien dat je je werknemers waardeert en er voor ze gezorgd wordt.

  Vóór de pandemie, aten jouw medewerkers hun lunch waarschijnlijk in de bedrijfskantine. Of misschien kregen ze wel vouchers om te eten bij restaurants in de buurt van het kantoor. In een hybride werkomgeving, waarbij mensen vanuit verschillende steden — of misschien wel landen — werken, is het cruciaal om te kiezen voor een oplossing die alle werknemers gelijke voordelen biedt. Waar ze ook werken.

  Werknemers kunnen heel eenvoudig eten naar keuze bestellen via Thuisbezorgd.nl met hun digitale tegoed, op een tijd die hen het beste uitkomt. En met zoveel verschillende keukens om uit te kiezen, kun je heel makkelijk eten aanbieden dat aansluit op ieders unieke voorkeuren. Als je je werknemers de optie geeft om eten te bestellen dat ze zelf graag willen, voelen ze zich gesterkt in het maken van hun eigen keuzes. Een cruciale pijler van werknemerswelzijn.

  Administratief gezien werkt Thuisbezorgd Pay heel simpel en is het makkelijk door HR-teams te beheren. Het tegoed kun je naar wens aanpassen via een intuïtief dashboard en het is makkelijk op te schalen.

 • Connecties bevorderen door middel van catering bij teamevenementen
 • Je kunt een Thuisbezorgd Pay-tegoed dagelijks aanbieden, maar je kunt het ook gebruiken om teamevenementen te cateren, of deze nu fysiek plaatsvinden of op afstand. Daarmee kun je bouwen aan een positieve, sfeervolle werkomgeving en tegelijkertijd je werknemers betrokken houden terwijl ze in een hybride setting werken.

  Dit kan zorgen voor een vergroot gemeenschapsgevoel tussen collega’s en een leuke culinaire twist geven aan online evenementen.

  Thuisbezorgd Pay is flexibel genoeg om te gebruiken in een hybride werkomgeving, waar tijdens teamevenementen sommige mensen thuis zullen werken en andere mensen op kantoor. De mensen op kantoor kunnen hun tegoed gebruiken om een groepsbestelling te plaatsen, terwijl de virtuele deelnemers nog steeds mee kunnen eten door thuis iets lekkers te laten leveren. Daarnaast maakt Thuisbezorgd Pay het makkelijk om eten te regelen voor workshops, trainingssessies en brainstorms met kleine groepen op kantoor.

   Momenten creëren, of dat nu fysiek of virtueel is, waar collega’s samen tijd doorbrengen en elkaar beter kunnen leren kennen onder het genot van een lekkere maaltijd is extreem belangrijk om een sterke bedrijfscultuur te bevorderen. Op die manier kun je er als HR-leider voor zorgen dat werknemers zich met elkaar en met de organisatie verbonden blijven voelen.

 • Het verstrekken van makkelijke en gezonde kantoormaaltijden
 • Bij hybride werken, zullen er minder werknemers tegelijk op kantoor zijn en het aantal aanwezige mensen fluctueren met de dag. Daarom is het voor bedrijven steeds minder aantrekkelijk om dure kantines te laten draaien met een beperkt aanbod voor de werknemers.

  In plaats daarvan kan HR en facility-management kiezen voor een flexibele oplossing die veel beter past bij het nieuwe normaal. Zulke oplossingen komen ten goede van het werknemerswelzijn, omdat ze het mogelijk maken om te genieten van een maaltijd, snack of drankje wanneer het de werknemer uitkomt. De mogelijkheid om eten aan te passen naar hun individuele behoefte, zorgt voor een gevoel van autonomie.

  Je kunt de koelkasten plaatsen in pauze- of vergaderruimtes en vullen met verschillende maaltijden en hapjes. Kleine groepen die samenwerken op kantoor kunnen zo een gezonde maaltijd nuttigen, eenvoudig een snack pakken of van een hapklare maaltijd genieten onderweg naar huis.

  Van de andere kant gezien, kunnen HR-managers garanderen dat iedereen op kantoor nog steeds lekker eten tot z’n beschikking heeft, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over extra voedselverspilling of hoge overheadkosten door traditionele bedrijfskantines.

  Eten inzetten als middel om werknemerswelzijn te stimuleren en connecties te faciliteren in een hybride werkomgeving is effectief en geeft HR-leiders de flexibiliteit die ze nodig hebben bij het aangaan van dit nieuwe avontuur. In het volgende hoofdstuk, delen we onze laatste tips voor HR-teams bij de overgang naar hybride werken.

  Stof tot nadenken
  Zit je al vol met inspiratie? Of smaakt deze gids misschien wel naar meer? We hebben nog enkele laatste tips voor HR-professionals bij het inzetten van eten om sterk betrokken en hechte teams te creëren, die zich gewaardeerd voelen door hun werkgever


  Ontdek wat jouw werknemers écht willen Zodra kantoren weer open gaan en flexibele werkomstandigheden de norm worden, is het essentieel dat HR-teams en werknemers op dezelfde golflengte zitten. Ga het gesprek aan met je werknemers om echt te begrijpen welke oplossingen het meest geschikt zijn om op lange termijn hun welzijn te ondersteunen. Je kunt dit doen via kleine focusgroepen of een enquête voor het hele bedrijf; jij weet als geen ander wat het beste werkt voor jouw organisatie. Dit zijn enkele vragen die je misschien aan je werknemers wilt stellen:

  • “Hoeveel dagen per week wil je op kantoor werken?”
  • “Hoe zou eten jouw dagelijkse ervaring op het werk beter kunnen maken — of je nu thuis of op kantoor bent?”
  • “Wat zou het bedrijf kunnen doen om eten op kantoor fijner voor jou te maken?”
 • “Hoeveel dagen per week wil je op kantoor werken?”
 • “Hoe zou eten jouw dagelijkse ervaring op het werk beter kunnen maken — of je nu thuis of op kantoor bent?”
 • “Wat zou het bedrijf kunnen doen om eten op kantoor fijner voor jou te maken?”
 • De respons kan belangrijke informatie bieden voor de manier waarop je als bedrijf omgaat met eten. Daarnaast kan het je inzicht geven over hoe je eten het beste kunt gebruiken om hechte teams te creëren en om te laten zien dat je je om je werknemers bekommert, waar ze ook werken.

  Accepteer dat elke werknemer anders is
  Zeker bij internationale bedrijven is het lastig voor HR-leiders om elke werknemer individueel blij te maken. En daar zou je je ook niet druk om moeten hoeven maken: omarm het feit dat elke werknemer anders is en bied mogelijkheden aan die de individualiteit en de unieke behoeften van de werknemer ten goede komen. Dat zou genoeg moeten zijn.


  Nu we afstevenen op een hybride werkomgeving, betekent dat dat HR-leiders de kans hebben om meer flexibiliteit en ruimte voor persoonlijke keuzes op te nemen in allerlei aspecten van de werkervaring van werknemer.

  Sta open voor verandering
  Het vertalen van de bedrijfscultuur naar een hybride werkmodel zal hoe dan ook met vallen en opstaan gaan. Het is dus essentieel voor HR-leiders om open te blijven staan voor verandering en niet terug te deinzen voor aanpassingen, zodat ze zo goed mogelijk kunnen bijdragen aan werknemerswelzijn in deze onvoorspelbare tijden.


  Met Thuisbezorgd Pay kunnen HR-teams hun werknemers een voordeel leveren dat ontworpen is voor maximale flexibiliteit. Tegoeden kunnen opgeschaald worden of juist teruggebracht, afhankelijk van de veranderende behoeften van het bedrijf. De toegewijde accountmanagers van Thuisbezorgd Pay kunnen je op maat gemaakte steun bieden die aansluit op jouw bedrijfsdoelen.

  Wil je meer weten?
  Ons ervaren team is er speciaal om jou te helpen met het stimuleren van werknemerswelzijn door middel van eten. Wij zetten met alle plezier een gepersonaliseerd plan voor je in elkaar, dat perfect past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie