Smart lockers in praktijk: kantoor en school

Leuk en aardig alle informatie over opbergkluisjes. Maar wie gebruiken slimme lockersystemen in de praktijk? Hierbij twee voorbeelden van organisaties in verschillende sectoren die ermee werken.

Het gaat om klanten van Vecos. Een aanbieder van lockeroplossingen die probeert zoveel mogelijk sectoren te bedienen. Dat is onder meer APG in Amsterdam. Daar maken een nieuwe kantoorinrichting en technologieflexibel werken mogelijk.

Flexibel kantoor
In het EDGE Amsterdam West kantoor (waarvan APG een van de zes huurders is) was het belangrijk om te luisteren naar de behoeften van de verschillende gebruikers en deze voorop te stellen, zowel in het ontwerp als in de technologische oplossing.

APG begeleidde deze aanpassing door hun werknemers de kans te geven de werkruimte samen te creëren, verschillende interactieve bijeenkomsten en interventies te organiseren, en door de werknemers te helpen het nieuwe ultramoderne, duurzame gebouw optimaal te gebruiken. Met de overgang van vaste bureaus en opbergruimte onder het bureau naar open en collaboratieve zones, werd het aanbieden van flexibele opbergruimte een must-have.

Joyce Dekkers (Facilitair Regisseur): “Medewerkers zitten niet meer de hele dag op dezelfde stoel – het is een mix tussen activiteitentijd en werkplektijd. We stimuleren mensen om gebruik te maken van de flexibele ruimte. En omdat medewerkers niet al hun spullen willen meenemen naar hun volgende

vergadering, hadden we een slimme lockeroplossing nodig”.

Slimme lockers van Vecos voor een dynamische werkplek.

Slimme lockeroplossing
Vecos is er trots op door APG te zijn geselecteerd als de leverancier van de slimme lockeroplossing voor hun verdiepingen in het slimme EDGE Amsterdam West-gebouw. Het uiteindelijk advies: 1.019 smart lockers voor de meer dan 1.500 werknemers van APG.

„Wij zijn van mening dat elke locker een smart locker kan worden, ongeacht het materiaal of type locker.”

APG biedt zijn werknemers kleine en grote lockers aan. Kleine lockers om een paar spullen in op te bergen, en grote lockers voor medewerkers die een handtas, een sporttas, een jas, IT-apparatuur en meer meenemen. Bij APG kunnen werknemers nog grotere lockers met archiefdoeleinden inzetten, die door grote teams en groepen kunnen worden gebruikt om gedeeld projectmateriaal in op te bergen.

Met de dynamische ‘Day Locker’ instelling, geconfigureerd met Vecos’ Releezme software, zijn anti-claim regels ingesteld zodat gebruikers een locker niet voor meer dan 2 dagen kunnen claimen.

Mailmeldingen
Er zijn ook e-mailmeldingen ingesteld om de gebruiker er automatisch aan te herinneren de locker vrij te geven, mochten zij een locker gaan ‘claimen’ en de faciliteiten niet meer op een dynamische manier gebruiken. Door het dynamische gebruik van de lockers te ondersteunen en te stimuleren, heeft APG lockercapaciteit beschikbaar voor de gebruikers.

Met de gegevens die Releezme levert kan APG rapporten genereren en het lockergebruik analyseren per gebouw, verdieping, lockerbank en zelfs per individuele locker. Met deze datarijke inzichten kan APG het gebruik van haar lockers verder optimaliseren en besparen op vloeroppervlakte.

Het Vecos-systeem integreert met elk bestaand of toekomstig IT- of Internet-of-Things ecosysteem. Het is niet nodig om handmatig gebruikers toe te voegen of te verwijderen in de softwareomgeving – dit wordt allemaal geregeld via een automatische (SCIM) verbinding met het toegangscontrolesysteem.

APG heeft een nieuwe werkplek-app gelanceerd voor het reserveren van ruimtes, lockers en vergaderzalen. „Onze Releezme API zorgt ervoor dat zowel Facility Management als eindgebruikers een naadloze en geïntegreerde ervaring hebben.”

Schoolsituatie
In de nieuwbouw van Praktijkschool De Brug hebben de leerlingen boven theorie essen en beneden de praktijklokalen. Dicht bij de lokalen zijn de lockers geplaatst, welke voor de praktijklessen in het thema van het betreffende vak zijn gesublimeerd. Elke student heeft een kluisje voor de theorievakken nodig en een kluisje voor de praktijkvakken.

Beide lockers zijn zichtbaar in de Vecos-app voor de leerling. Er zijn dus niet meerdere sleutels, pincodes of tags nodig. Beide lockernummers staan overzichtelijk in de app. Hiervoor is er ook nauwelijks nog tussenkomt van een beheerders nodig. De leerlingen vinden het leuk om hun telefoon hiervoor te gebruiken.