Bij bedrijfskleding wassen spelen duurzaamheid

Wassen van bedrijfskleding is niet meer hetzelfde als het schoonmaken van bedrijfskleding. In de afgelopen jaren zijn er aspecten bijgekomen op het terrein van milieu, economie, gezondheid en duurzaamheid. Niet alleen in de zorg en het bedrijfsleven, maar over de gehele linie. Op de beursvloer kunnen de bezoekers zelf in contact komen met deskundigen, die hen over alles kunnen informeren.

Bij iedere wasbeurt van 5 kilogram komen er 600.000 en 17.700.000 vezels vrij. Dat komt op zo’n 0,43 tot 1,27 gram aan vezels, die in ons afvalwater terecht komen. Omdat waterzuiveringsstations niet voorzien zijn om deze vezels uit het water te filteren, komen ze zelfs in het oppervlaktewater terecht. En van daaruit ook in ons voedsel! Zorg er daarom voor, dat het afvalwater wordt gefilterd, voordat het wordt afgevoerd.

Daarnaast kan er bij het uitbesteden van wassen van bedrijfskleding gelet worden op het budget door voor de goedkoopste aanbieder te kiezen. Beter is het te kiezen voor een aanbieder die niet alleen goedkoop wast, maar ook doet met de juiste wasmiddelen, alle service tegelijkertijd geeft en/of meteen ook reparaties kan uitvoeren. Wordt gekozen voor eigen beheer kijk dan vooral naar water- en energieverbruik, snelheid en onderhoudskosten.

Afhankelijk van de gekozen invalshoek kunnen keurmerken een rol spelen. Daar zijn er diverse van, zoals de Green Deal Zorg of een met een duurzaamheidscertificaat.

Foto Laundry, die bezoekers begeleidt bij het maken van de juiste afweging bij het wassen van bedrijfskleding.