Dynamische werkplekken realiseren? Voorwaar geen gemakkelijke opgave!

De aandacht voor roken in de werkomgeving maakte in de afgelopen jaren plaats voor zitten op de werkplek, inmiddels het nieuwe roken genoemd. Minstens zo ongezond, maar veel lastiger aan te pakken. We moeten met ons allen meer bewegen op de werkplek, het zitten afwisselen met bewegen en zorgen voor een letterlijk veel dynamischere werkhouding. Voorwaar, geen gemakkelijke opgave.

Meer bewegen op de werkplek, dynamischer werken, is vanuit meerder oogpunten gewenst. Onze hersenen werken dan beter, zodat we ons fitter voelen; onze lichamelijke gesteldheid verbetert, waardoor we langer, vitaler leven; en onze werkgevers tevredener zijn, omdat het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit stijgt. Meer bewegen op kantoor kent eigenlijk louter voordelen.

Meer bewegen op kantoor houdt naast minder zitten ook meer lopen en staan in. En dat is niet alleen iets wat je moet leren, maar waar de inrichting van de werkplekken en -omgeving ook zeer fors aan kunnen bijdragen. Daarbij denken we vaak op de eerste plaats aan fietsen achter het bureau, hoog en laag bureaus of de swopper stoelen. Minder vaak, maar ook belangrijk is de inrichting van de werkplekken en -omgeving. Zo is er ook software die ons meer laat bewegen, zorgt spelen op de werkvloer voor meer beweging, terwijl zelfs de audiovisuele inrichting van het vergaderen medewerkers minder laat zitten.
Een bezoek aan de beursvloer brengt al deze verschillende invalshoeken bij elkaar.

Foto Shutterstock, bereiken van een dynamisch kantoorinrichting niet gemakkelijk