Basisregel 5: Zorg voor juiste luchtvochtigheid van 40-60%

Het kabinet stelde ventileren al als vierde basisregel vast. Een prima ontwikkeling, maar zou niet snel de vijfde basisregel geïntroduceerd moeten worden “Zorg ten alle tijden voor de juiste luchtvochtigheid 40-60%”?

Door veel ventileren wordt het binnenklimaat droger, waardoor virussen langer overleven, makkelijker door de lucht zweven en onze luchtwegen veel kwetsbaarder zijn voor infecties. De juiste luchtvochtigheid (40-60%) reduceert aanzienlijk de overlevingstijd van (Corona) virussen en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem beter werkt. Zo gaf de gerenommeerde Yale universiteit al aan in publicaties in diverse wetenschappelijke media.

Kwaliteit binnenklimaat
De kwaliteit van ons binnenklimaat wordt door diverse factoren beïnvloed, zoals hoeveelheid verse lucht, luchtvochtigheid, Co2, temperatuur, fijnstof, aanwezigheid van virussen en bacteriën, aantal mensen in ruimte etc. . De juiste combinatie van deze factoren is bepalend voor de kwaliteit van de lucht, die u inademt en daarmee ook uw gezondheid en kwetsbaarheid voor infecties door virussen en bacteriën. De meeste van deze bepalende factoren hebben wij in onze gebouwen al onder
controle, maar de grote onbekende en toch zeer dominante factor in een gezond infectie-arm binnenklimaat is de luchtvochtigheid. Waarom is dat zo?

Juiste luchtvochtigheid
Vaak wordt gedacht dat in ons vochtige klimaat luchtbevochtiging niet nodig is, omdat de vochtige buitenlucht die via het ventilatie systeem binnenkomt er wel voor zorgt dat de binnen lucht voldoende vochtig blijft. Helaas is dat niet het geval.

De veelal te koude lucht waarmee wij ons gebouw ventileren moet eerst verwarmd worden om de juiste comfort temperatuur te bereiken. Hierdoor wordt deze lucht echter droger doordat de relatieve vochtigheid bij het verwarmen van lucht daalt.

Niet alleen in de winterperiode…
Ook in de zomerperiode, als de buitenlucht eerst gekoeld dient te worden voor de juiste comfort temperatuur wordt deze lucht uitgedroogd en zorgt dit voor een te lage luchtvochtigheid in ons gebouw.

Droge lucht is een ideale omgeving voor virussen en bacteriën, deze kunnen dan als aerosolen langer overleven en ook langer door de lucht zweven om vervolgens via onze luchtwegen ons lichaam binnen te dringen en ons te infecteren. Ook de weerbaarheid van ons immuunsysteem neemt af bij een droge lucht, waardoor de rond zwevende virussen en bacteriën ons nog makkelijker kunnen infecteren.

Studies
De gerenommeerde Yale universiteit toonde met een onderzoek en studie aan, dat bij een ideale luchtvochtigheid van 40-60% virussen en bacteriën minder lang overleven en sneller op de grond vallen, waardoor ze onze luchtwegen niet kunnen bereiken en daarmee infecteren. Eveneens zorgt een luchtvochtigheid van 40-60% ervoor dat ons immuunsysteem het meest optimaal werkt tegen virussen en bacteriën die de luchtwegen nog zouden bereiken. Hierdoor krijgen zij veel minder kans ons te besmetten met o.a. griep- en COVID-19 infecties.

Luchtvochtigheid meten
De luchtvochtigheid valt te meten met een hygrometer of met weerstation voor op uw bureau of tafel. Deze is online bij de bekende webshops eenvoudig en relatief goedkoop aan te schaffen. De luchtvochtigheid dient ten alle tijden tussen de 40 en 60% te blijven voor een zo gezond mogelijk infectie-arm binnenklimaat.

De kroon op de preventie van luchtweginfecties zoals griep en COVID-19 in onze gebouwen wordt binnenkort vrijwel zeker de juiste luchtvochtigheid. Gaat de facilitair verantwoordelijke daarop wachten of neemt deze nu al het initiatief om de collega’s in de best mogelijke infectie-arme omstandigheden te huisvesten?

Referentie: ‘Low ambient humidity impairs barrier function and innate resistance against influenza infection’, Eriko Kudo, Eric Song, Laura Yockey, Tasfia Rakib, Patrick Wong, Robert Homer, Akiko Iwasaki. Bron:  https://www.pnas.org/content/116/22/10905