Afval scheiden is bijdragen aan het milieu

In deze tijd waarin het klimaat verandert, is het als bedrijf extra belangrijk om stil te staan bij het scheiden van afval. Het zal niet lang meer duren, voordat circulair ondernemen de norm wordt. Op kantoren wordt elke dag heel veel weggegooid. Je gelooft het misschien niet, maar tussen dit afval zitten kostbare grondstoffen die prima recyclebaar zijn. Door het op een makkelijke manier te scheiden via afvalscheidingssystemen, kun je ervoor zorgen dat er minder restafval in de vuilverbrandingsovens verdwijnt. Beter voor het milieu en er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig voor het produceren van nieuwe producten.

Pluspunten afvalscheiding
Bedrijven zijn verplicht om afvalstromen als papier & karton en plastic los aan te bieden. Dit zijn uiteraard ook de materialen die op kantoor het meest in de afvalbak belanden. Door dit afval te scheiden, blijft er minder restafval over. Dat betekent een besparing op je afvalstoffenheffing. Daarom zou het mooi zijn als jouw medewerkers zich bewust zijn van het afvalbeleid op kantoor en het afval op de juiste manier scheiden.

Een ander pluspunt van afvalscheiding met afvalscheidingssystemen is dat je als bedrijf uitstraalt dat duurzaam ondernemen onderdeel is van je visie. Uit onderzoek is gebleken dat er een hoge mate van tevredenheid heerst onder medewerkers die bij duurzame bedrijven werken. Dat is opvallend!

Het grootste pluspunt is natuurlijk dat gescheiden afval gerecycled kan worden naar een nieuwe product!

Afvalscheidingssystemen
Enig idee hoe je het afval bij jou op kantoor makkelijk kunt scheiden en welke afvalscheidingssystemen passen bij jouw bedrijf? Er komen op kantoor verschillende afvalstromen. Waarschijnlijk is papier & karton samen met plastic de grootste afvalstroom, maar er is vast ook klein chemisch afval en GFT. De eerste stap voor een passend

scheidingssysteem is het in kaart brengen van de soorten afval die binnen jouw organisatie voorkomen. Het kan namelijk zo zijn dat een aparte afvalscheidingsbak voor elke afvalstroom helemaal niet wenselijk is.

De juiste afvalbak bij jou op kantoor
Als de afvalstroom in kaart is gebracht, kun je gaan bepalen welke afvalscheidingsbak het meest praktisch is en welke compartimenten noodzakelijk zijn. Kies compartimenten op basis van de meest voorkomende afvalstromen. Papier & plastic behoren waarschijnlijk tot de grootste. De rest hangt af van de dagelijkse gang van zaken op kantoor.

Staat er een koffiemachine met papieren bekertjes in de koffiecorner? Om deze koffiebekers optimaal in te zamelen, te scheiden en te recyclen, kun je kiezen voor een compartiment voor bekers, met een aparte opvangbak voor vloeistoffen. Lunchen je medewerkers op kantoor? Dan is een GFT-bak ook een slimme toevoeging aan het afvalscheidingssysteem.

Wil je graag een proefplaatsing van een afvalscheidingssysteem om te ervaren of de gekozen afvalstromen passend zijn voor jouw kantoor? Dat is mogelijk. Mochten er na een proefperiode nog aanpassingen nodig zijn, dan is dat geen enkel probleem.

Onnodig afval voorkomen op kantoor
Het zoveel mogelijk beperken van afval op kantoor loont. Je betaalt uiteindelijk niet alleen minder afvalstoffenheffing, het werkt ook kostenbesparend. Denk bijvoorbeeld aan het printen van documenten of het weggooien van papieren koffiebekers. Is het echt nodig om het document te printen en is het niet een beter idee om over te stappen naar herbruikbare koffiemokken? Zo hoef je veel minder weg te gooien en lever je een bijdrage aan een beter milieu.