Rekening houden met gebruikers bij buitenruimte

Een aantrekkelijke buitenruimte verschilt per gebruiker. Specifieke voor spelen en bewegen moet daarmee rekening worden gehouden. Een adviseur weet precies wat bij welke gebruiker hoort.

Boerplay heeft daarvoor een passende visie, die de inrichting van buitenruimte baseert op de 4 menstypen: rauwers, douwers, bouwers en schouwers. Een benadering die blijft gelden gedurende de gehele levenscyclus.

Kinderen groeien op tot jongeren, worden volwassenen en uiteindelijk senioren. Iedere leeftijd met eigen wensen, kenmerkende eigenschappen en behoeften. „Wij richten de buitenruimte zo in dat deze aantrekkelijk en uitdagend is voor iedereen. Voor een generatie lang spelen en bewegen.”

Kinderen
Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En vooral: lekker buiten en samen met andere kinderen. Voor kinderen is buiten één grote speelplek. Spelen is voor hen de manier om het leven te onderzoeken, op te groeien, hindernissen te overwinnen en grenzen te verleggen. In de eerste 7 jaar van een kind wordt de basis gelegd voor verdere ontwikkeling.

Het beeld van een speelplek met een schommel, klimrek en een wip is achterhaald. Dit is zeker voor een deel van de kinderen een fijne plek om te spelen, maar niet ieder kind maak je hier blij mee. Er zijn kinderen die liever in groepjes met elkaar kletsen en spelen, dromerige types die zich wat willen terugtrekken en kinderen die de handen uit de mouwen willen steken en met materialen willen bouwen spelen en constructief bezig zijn. En vergeet de kinderen niet die lekker willen ravotten, rennen en bewegen.

Jongeren
Vaak wordt bij de inrichting van ruimte gekeken naar speel- en sportplekken en niet zozeer naar ruimtes die aantrekkelijk zijn voor jongeren vanaf 12 jaar. Ook zij verdienen een plek in de huiskamer van de buitenruimte. Jongeren vinden het maar wat fijn om een eigen plek te hebben en gezien te worden. En de omgeving vindt het fijn als ze een oogje in het zeil kunnen houden. Een plek waar ze kunnen sporten en bewegen, de competitie met elkaar aangaan, maar ook een plek om weg te duiken in smartphones en gezellig te kletsen en anderen ontmoeten.

Slim design in de buitenruimte maakt het voor de jeugd interessant om naar buiten te gaan, in beweging te komen. En slimme inrichting van de ruimte bevordert tevens de sociale leefbaarheid en onderlinge acceptatie tussen ruimtegebruikers.

Volwassenen
We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is. Toch wordt ons aangeleerd dat de tijd van spelen op een bepaald moment voorbij is. Je gaat werken, studeren, bouwen aan je toekomst. Echter, bouwen aan een gezonde toekomst is net zo belangrijk. Het blijft uitermate belangrijk om te blijven bewegen, ook voor volwassenen. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de effecten van bewegen op onze gezondheid. Zoals de kennis van wat bewegen doet voor je hersenen. En wat een positieve kijk op het leven voor je gezondheid kan doen.

Bewegen is van belang voor je fysieke én je mentale gezondheid. Naast dat je lijf tijdens sporten letterlijk in beweging is, maak je ook allerlei stofjes aan in je hersenen waar je blij van wordt. Helaas is het een feit dat we te maken hebben met een steeds langer wordende periode van beweegarmoede in onze maatschappij. Kortom: we bewegen met z’n allen te weinig! Kinderen en jongeren bewegen niet alleen te weinig in hun ontwikkeling naar volwassen zijn toe, ook volwassenen zelf bewegen te weinig. Hierin is een rol weggelegd voor onder andere de (openbare) buitenruimte, om heerlijk te ontspannen, bewegen en sporten in de buitenlucht.

Lang werd gedacht dat we, als we bij een speelplek een bankje neerzetten voor de ouders/ begeleiders, al heel goed bezig zijn. Natuurlijk, het is een begin. Een juiste keuze in passend en comfortabel straatmeubilair is essentieel voor het straatbeeld. Het stimuleert ontmoetingen en draagt bij aan de sociale leefbaarheid van een wijk, maar wij kijken graag verder. „Zo zijn wij van mening dat je tijdens het wachten of toezien op spelende kinderen, je ook tegelijk wat aan lichaamsbeweging kunt doen. Dit staat in ons land echt nog in de kinderschoenen, daar waar het in landen om ons heen al heel gebruikelijk is.”

Senioren
Nooit te oud om te ….spelen en bewegen! Ook voor ouderen is het van enorm belang om voldoende te blijven spelen. Om zowel fysiek als mentaal fit te blijven. Vanuit de neuropsychologie is aangetoond dat er een duidelijke relatie bestaat tussen lichamelijke activiteit en cognitieve functies zoals het geheugen. Door beweging houd je je hersenen goed doorbloed en daarmee ook de belangrijke gebieden die zorgen voor de motoriek en cognitie. Een met zorg ingerichte buitenruimte draagt bij aan het welzijn van mensen, zeker als deze ook faciliteert in voldoende bewegen.

Ook bij ouderen geldt dat niet iedere oudere dezelfde behoefte heeft aan (beweeg)elementen en invulling van de buitenruimte. Iedereen beleeft de buitenomgeving anders, omdat ieder mens ook anders is. Of het nu gaat om sociale activiteiten, rust zoeken, bewegingstherapie, revalidatieondersteuning of gewoon lekker tuinieren en buiten bezig zijn, in onze optiek dienen we de buitenruimte zo in te richten dat alle menstypen zich er prettig voelen om te verblijven.

„Speciaal voor zorg en welzijn, hanteren we een ontwerpaanpak die aansluit bij deze behoeften en kenmerken van de gebruikers van de buitenruimte. Denk hierbij aan inrichtingsconcepten speciaal voor beweeg-, pluk-, speel-, beleef- en snoezeltuinen.”